Skopeček o škrtání v rozpočtu: Mluvme o redukci daňových výjimek. Kromě slevy na poplatníka a dítě

1. únor 2022

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že deficit státního rozpočtu pro letošní rok by neměl přesáhnout 280 miliard korun. Rozpočet sestavený vládou Andreje Babiše (ANO) přitom počítal se schodkem o bezmála sto miliard vyšším. „Minulá vláda tento rozpočet vytvořila a my máme jen šanci ho upravovat,“ upozorňuje místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

A připomíná, že Stanjurova předchůdkyně Alena Schillerová (ANO) v minulosti při navrhování státního rozpočtu často operovala s výrazným schodkem:

Čtěte také

„Snažila se to přitom ospravedlnit tím, že mluvila o rekordní výši investic. To byla možná pravda na papíře, ale na konci roku se ukázalo, že ty investice není tak snadné realizovat kvůli jejich nepřipravenosti.“

Skopeček proto nevylučuje, že podobná nepřipravenost investičních záměrů na jednotlivých ministerstvech v konečném důsledku pomůže peníze ze státního rozpočtu ušetřit.

„Úspory, které chceme realizovat, ale nemají být dominantně na straně investic. A už vůbec ne těch, které je šance uskutečnit. Úspory mají být na provozu státu a výdajích, které jsou pro Českou republiku a její občany zbytné,“ dodává.

Úspory mají být na provozu státu a výdajích, které jsou pro Českou republiku a její občany zbytné.
Jan Skopeček

Místo, kde by se dalo ušetřit, vidí občanský demokrat v platech státních zaměstnanců, které „v minulých letech neuvěřitelně nabobtnaly“ – a to nikoliv zvyšováním platů jednotlivým kvalitním úředníkům, ale plošným přidáváním.

Čtěte také

Na místě je pak mluvit také o redukci daňových výjimek, tvrdí Skopeček a poukazuje na to, že český daňový systém patří mezi nejsložitější na světě. „Neočekával bych ale, že by se redukování mělo týkat například slevy na poplatníka nebo na dítě,“ ujišťuje.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) by si dovedl představit například zrušení slevy pro zahraniční vlastníky, kteří nemusí platit daň z dividend. Za poslanecký klub SPD by pak nevolal přímo po propouštění státních zaměstnanců, ale zeštíhlování veřejné správy rušením některých pozic třeba při odchodech do penze.

Úspora je politický problém

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula slibuje, že vývoj návrhu státního rozpočtu budou odboráři bedlivě sledovat jako celek: „Protože je základem toho, co se pak odehrává v jednotlivých kapitolách nebo resortech.“

Že je úspora ve státním rozpočtu spíš problém politický, než účetní nebo procesní, připomíná bývalý guvernér České národní banky, dnes hlavní ekonom Generali CEE Holding Miroslav Singer.

Hosty byli:
Jan Skopeček, ODS, místopředseda sněmovny
Jan Hrnčíř, SPD, místopředseda rozpočtového výboru
Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holding, bývalý guvernér České národní banky

„Jestli se vláda rozhodne, že ušetří, tak ušetří,“ konstatuje a dodává, že pro běžného občana jsou sice miliardy nepředstavitelnou částkou, v rámci rozpočtu je ale řeč o úpravě na výdajích, kterou by každá firma dokázala udělat za týden.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio