Skauting v době protektorátu

5. únor 2022

Mnichovská dohoda a formování druhé republiky zasáhly celou československou společnost, skautské hnutí nevyjímaje. Dochází k vynucené integraci různých skautských organizací a později – již za protektorátu – je skauting zcela zakázán.

Nejprve byly zlikvidovány skautské oddíly v odtrženém pohraničí. Po okupaci v roce 1939 odešli někteří vedoucí skautští činovníci (i řadoví členové) do exilu, kde podle možností pokračovali ve své činnosti. Na začátku druhé světové války zatkli nacisté spolu s řadou našich politických, kulturních a uměleckých osobností i některé významné skautské představitele jako rukojmí. 

Čtěte také

Nacisté vnímali skauting díky jeho vazbám na anglosaský svět a demokracii – a hlavně pro jeho morální kodex – jako nežádoucí a postupně jeho činnost oklešťovali.

28. října 1940 byl pak na základě nařízení K. H. Franka jako nepřátelská organizace rozpuštěn. Některé oddíly působily pak pod záštitou jiných organizací (například Klubu českých turistů), malá část jich přešla do ilegality. Někteří (spíše starší) skauti se zapojili do odbojové činnosti, případně se pro tuto činnost cvičili. Na mnoha místech se pak zúčastnili povstání proti nacistické okupaci.

V pořadu hovoří správce skautského archivu Roman Šantora. Využity jsou ukázky z rozhlasového archivu, dobových dokumentů a odborné literatury.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související