Situace v severoosetském Beslanu

3. září 2004

Pokud někdo očekával, že vyjednávací proces s útočníky se protáhne na dlouhé dny až týdny, mýlil se. Ruská vládní místa ve věčném sporu o to, zda v podobných případech se má bát především na životy ohrožených nebo zda je třeba spíš ctít zásadu "s teroristy se nevyjednává", patrně respektovala druhou možnost. Zvláštní jednotky OMON řízeným výbuchem probourali zeď školní budovy, aby rukojmí měli kudy unikat a zároveň zahájili zteč celého objektu.

Podle prvních zpráv se zdá, že výsledky osvobozovací akce budou především tragické. Ruské vysílání rádia Svoboda přineslo informaci, že po zásahu ruských jednotek zůstalo ve škole na 150 mrtvých.

Odhad světové zpravodajské televize CNN, která celou akci předvedla v přímém přenosu, mluví o 100 mrtvých. Zatím není jasné, proč je dnešní vývoj událostí tak překotný. Mluvčí Ruské federální bezpečnostní služby dnes odpoledne pro televizi BBC prohlásil, že zvláštní policejní jednotky původně na dnešek žádnou osvobozovací akci nechystali a že boj ve školní budově i mimo ni si vyžádaly mimořádné okolnosti. Je docela dobře možné, že při propouštění skupiny rukojmích došlo k náhodnému výbuchu jedné nebo několika nastražených min a poté už ani jedna, ani druhá strana nedokázala jednat s chladnou hlavou.

Očití svědci tvrdí, že teroristé stříleli do dětí, které se v nastalém zmatku snažily uniknout. Na útěku je prý teď třináct útočníků i se skupinou dalších rukojmí. Osvobozené děti, které ukazovala dnes odpoledne televize CNN byly údajně kvůli vedru ve školní budově téměř nahé a podle svědků se doslova vrhali na vodu. To by svědčilo o tom, že teroristé připravili svým zajatcům podmínky přímo vražedné.

Nějaký čas bude zřejmě trvat, než se ukáže, proč dnešní viditelně nekoordinovaná a špatně připravená akce vlastně propukla. Včera totiž bývalý indušský prezident Ruslan Aušev dosáhl propuštění 26 rukojmí a vyjednávací proces by zřejmě měl docela slušné šance na úspěch. Zajímavou informaci přinesla také pražská redakce rádia Svoboda a rádia Svobodná Evropa: Do Severní Osetie mířil i známý ruský novinář a redaktor zmíněné stanice Andrej Babickij. Ten byl ovšem na letišti v Moskvě zatčen a dokonce obviněn z výtržnictví.

Zatím nepřehledná situace v Beslanu inspiruje k několika závěrům. Někteří novináři, kteří v těchto chvílích pracují přímo na místě tragédie, vyslovují předpoklad, že ruská státní bezpečnost dnešní krutou akci vyprovokovala tak, aby ji mohla hodit na teroristické komando a poté beztrestně jednat podle vlastního uvážení. Pokud ovšem bilance této akce bude ještě horší než osvobozovací pokus ruských zvláštních policejních jednotek před dvěma lety v divadle Na Dubrovce, bude pro prezidenta Putina, který by večer měl promluvit k ruskému národu, docela těžké vysvětlit, proč znovu muselo zahynout tolik lidí, jimž v řadě případů bylo sotva sedm nebo osm let.

Rusko prožívá týden, kdy je každá rada drahá a kdy je velmi těžké označovat jednoznačné a konkrétní viníky. Pokud se ale ukáže, že dnešní beslanský masakr způsobila jen čísi nezodpovědná nedočkavost, mělo by se v ruských bezpečnostních službách něco stát. Nejpravděpodobnější už v tuto chvíli je, že ani tváří v tvář faktu nesmyslné smrti desítek severoosetských dětí se nestane nic. Lidský život má zřejmě v Rusku ještě stále pramalou cenu, byť by šlo o životy školních dětí.

autor: ldo
Spustit audio