Signál v metru? Podle náměstka Dolínka se plánuje pilotní provoz mezi Muzeem a Roztyly

22. květen 2017

Používat v pražském metru mobilní telefon je trochu bojovka. Ve stanicích se nějaký signál najde, ve většině tunelů ale zase zmizí. Z technického hlediska není problém to změnit, už několik let se ale vedení dopravního podniku nemůže domluvit s mobilními operátory. „Je skupina cestujících, kteří si absenci signálu v metru chválí, protože tam nikdo neřve do telefonu,” říká místopředseda ČSSD a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Podle serveru Aktuálně.cz dohoda vázne na tom, že chce dopravní podnik data o pohybu cestujících podle SIM karet, prý aby měl lepší přehled o tom, jak vytížené linky jsou. Operátoři na to ale odmítají přistoupit.

Hodnotná data

Dolínek se podle svých slov s operátory dohodl na zavedení signálu do metra před více než rokem.


Data jsou dnes opravdu velmi cenná, operátoři se je naučili využívat a prodávat. Dá se podle nich cílit reklama, dělat analýzy mobility lidí. Do jisté míry rozumím dopravnímu podniku, že se je snaží získat.David Slížek

„Požádal jsem tehdejší vedení dopravního podniku, aby doladilo smluvní podmínky. Není to ale tak jednoduché. Musíme také dbát na to, že máme být pro dopravní podnik řádným hospodářem. Poskytnutím prostoru nabízíme obchodní příležitost, lidé v metru budou utrácet za čerpání dat. To přináší zisk protistraně, proto jsme potřebovali nějak nacenit tu službu. Navrhli jsme, že by se to mohlo ocenit sdílením dat. Data mají svoji nemalou hodnotu a my bychom od operátorů nemuseli žádat peníze za nájem prostoru,” vysvětluje místopředseda ČSSD.

Podle šéfredaktora serveru Lupa.cz Davida Slížka není problém se zavedením signálu do metra, spor je v současnosti hlavně obchodní. „Musíme počkat, až se dohodnou. Data jsou dnes opravdu velmi cenná, operátoři se je naučili využívat a prodávat. Dá se podle nich cílit reklama, dělat analýzy mobility lidí. Do jisté míry rozumím dopravnímu podniku, že se je snaží získat. Pro uživatele to nicméně znamená další odklady,” tvrdí.

Pilotní provoz na lince C

„Pro nás jsou ta data cenná ne z pohledu marketingu, ale z pohledu změn v MHD. Když sbíráte data po dobu třeba dvou, tří let, tak vidíte, která stanice je vytížená více, která méně. Dá se na to potom lépe navazovat autobusová doprava, zkrátit interval v metru. Máme docela dobrá data, ale tohle by nám celou věc zpřesnilo. Turnikety použít nejdou, lidé je většinově nechtějí,” říká Dolínek.

Petr Dolínek

Podle něho má Praha v plánu pokrýt takzvaným pilotním provozem linku C od Muzea po Roztyly. „Na nově otevřené trase z Dejvic do Motola nám signál plně funguje, tohle by ale bylo nasazení signálu do staré trasy,” plánuje.

Nikdo neřve do telefonu

Operátoři zveřejnili odhady, že pokrytí celého metra by stálo asi 100 milionů korun. „Pokud vím, tak je v dohodě s dopravním podnikem to, že by toto měli zaplatit sami operátoři. Ti ještě před několika lety tvrdili, že se jim tohle vůbec nemůže vyplatit, proto tehdy nechtěli metro pokrývat. Dnes se ale situace změnila, data začínají být zajímavým byznys modelem, který se dokáže vyplatit,” vysvětluje Slížek.


Důležité je také bezpečnostní riziko. Když se nyní ve voze něco semele, tak můžeme zmáčknout bezpečnostní tlačítko. V okamžiku, kdy bude metro pokryté signálem, jsou všichni schopni online reagovat, volat na krizové linky.Petr Dolínek

Důležitost připojení k internetu podle něj stoupá: „Lidé tráví v metru poměrně hodně času, je jich tam hodně. Není to úplně základní potřeba, kterou by město muselo poskytovat, ale do dnešní moderní doby pokrytí v metru patří.”

„Je skupina cestujících, kteří si absenci signálu v metru chválí, protože tam nikdo neřve do telefonu. Na druhou stranu by to řada lidí ráda využila, postahovala si maily, vyřešila je. Důležité je také bezpečnostní riziko. Když se nyní ve voze něco semele, tak můžeme zmáčknout bezpečnostní tlačítko. V okamžiku, kdy bude metro pokryté signálem, jsou všichni schopni online reagovat, volat na krizové linky a tak dále,” říká k tomu Petr Dolínek.

autor: bum
Spustit audio