Šídlo: Už jsem otrlý, rasismus mě nepřekvapuje a vzpomínku na den romského holocaustu jsem od politiků nečekal

20. srpen 2020

Rasistické reakce na bohumínský požár bytového domu, při němž zemřelo celkem jedenáct lidí včetně tří dětí, komentátora serveru Seznam Zprávy Jindřicha Šídla nepřekvapily. O rasismu v české společnosti mluví v pořadu Interview Plus.

Vedle internetových diskusí se rasismus objevil i na dezinformačním serveru, kde na něj upozornil na něj na svém twitteru například poslanec Marián Jurečka (KDU-ČSL).

„Myslím, že byla správná reakce ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který řekl, že zejména tento ohavný text bude policie vyšetřovat. Nemá sice právo to někomu nařídit, ale byla tam nějaká snaha. A policie to myslím už taky řeší,“ říká Šídlo.

Čtěte také

Dodává, že obecně by od českých politiků v takové situaci čekal výraznější odsouzení.

„Už jsem ale otrlý a moc toho neočekávám. Ve chvíli, kdy 2. srpna nestálo za to předsedovi vlády, prezidentovi republiky a vlastně většině politiků vzpomenout na památný den romského holocaustu, jsem ani neměl být z čeho zklamán.

Šídlo také připomíná některé nedávné výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů nebo zpochybňování romského holocaustu zaznívající z úst stávajícího místopředsedy sněmovny Tomia Okamury (SPD).

Čtěte také

V souvislosti se srpnovým výročím Šídlo vzpomněl také kauzu vepřína v Letech u Písku, který byl z místa původního romského koncentračního tábora odstraněn až 25 let po otevření kauzy v médiích.

„Dopracovali jsme se k tomu přes větu Andreje Babiše: ‚Kdo nepracoval, šup a byl tam‘,“ cituje komentátor slova tehdy ještě ministra financí Babiše (ANO). Šéf hnutí ANO a dnes premiér si podle Šídla skandálnost svého výroku naštěstí rychle uvědomil a začal na odstranění tohoto symbolu systematicky pracovat.

Naprosto nevhodný vtip

Přestože Václav Klaus ml. (Trikolóra) prohlásil, že šlo o náhodu, vtip o nevzdělatelném romském žákovi, který sdílel na svém facebookovém profilu právě 2. srpna, byl kalkul, domnívá se Jindřich Šídlo. „Přesně věděl, co dělá, a byl to jeho aktuální souboj na dálku o voliče s Tomiem Okmurou,“ hodnotí a označuje jeho chování za naprosto nevhodné.

Jindřich Šídlo

V souvislosti s tímto jednáním vzpomíná otce předsedy Trikolóry a bývalého prezidenta České republiky Václava Klause, který naopak sehrál významnou roli v potlačování rasově motivovaných vražd v Česku.

„Státu po revoluci poměrně dlouho trvalo, než si všimnul, že se tady pořádají organizované útoky neonacistů na Romy,“ vybavuje si host Jana Burdy.

„A tady bych rád pochválil Václava Klause, který v roce 1995 po jedné z rasových vražd svolal šéfy policie a státního zastupitelství a výsledkem byla změna, kdy se stát snažil přísněji rasové násilí potlačovat. To by nemělo být zapomenuto. Byl to jeden z jeho silných a dobrých politických kroků,“ uzavírá Jindřich Šídlo.

Poslechněte si audiozáznam celého rozhovoru. Mluvilo se také o náladách ve společnosti nebo malém zastoupení Romů v české politice.

Související