Seniory na internetu ohrožují ‚kyberšmejdi‘. Jak se (nejen) jim bránit?

13. únor 2017

Stále více seniorů a seniorek je aktivních na internetu. Sice ovládají práci s počítačem, ale často netuší, jaké nebezpečí na ně ve virtuálním světě čeká.

„Nebezpečí seniorům v online prostředí hrozí od takzvaných kyberšmejdů, kteří se je snaží nalákat na jakékoli formy nekalého obchodu nebo k podpisu nevýhodných smluv,“ říká Jiří Palyza, výkonný ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu.


Kde hledat pomoc?
U ohrožených skupin obyvatelstva je problémem jejich nedstatečná informovanost. Vhodné zdroje informací přitom existují, ale uživatelé o nich často nemají tušení: „Je to například Život 90, naše organizace nebo webové stránky Senioři online, které nabízí i výukové lekce,“ vyjmenovává Jiří Palyza ty, které cílí na seniory. K dalším patří třeba server Bezpečnýinternet.cz.

Na internetu buďte paranoidní

Seniory, ale také děti a nezkušené uživatele, ohrožují i nebezpečí spojená s ochranou osobních údajů. Základem je na internetu neprozrazovat své osobní údaje typu jména, adresy, telefonního čísla nebo e-mailové adresy a být zdravě nedůvěřivý až paranoidní k neznámým uživatelům i různým „výhodným“ nabídkám. „Neklikejte na okna typu ‚Jste tisící návštěvník této stránky, vyhráváte iPad!‘ Je to jedna z metod, jak z uživatele dostat data.“

Děti na internetu ohrožují především různí sexuální agresoři a pedofilové, kteří se je snaží nalákat. „Daří se jim to. Děti jsou sociálně nezkušené a nedokáží rozlišit, kdo je reálným, nebo jen fiktivním uživatelem. Dokonce i lidé na prahu dospělosti jsou schopni třeba naskenovat řidičský průkaz a chlubit se jím na sociální síti.“

Internetová bezpečnost byla tématem dnešního Radiofóra od 12:34 na Českém rozhlasu Plus.

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio