Senátor: Marže v muniční iniciativě jsou akorát. Wagenknecht nemá pravdu, nepodpořil ho ani jeho šéf

6. září 2024

Senátoři z výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost jednali o české muniční iniciativě. A označili ji za zcela transparentní. Reagovali tak na zprávu senátora Lukáše Wagenknechta (Piráti), který v nadcházejících volbách obhajuje mandát. Ten označil nabídku zdejších firem pro nakupující státy za předraženou. „Výbor jednomyslně přijal usnesení, že Wagenknecht nemá pravdu,“ zdůraznil pro Český rozhlas Plus Tomáš Jirsa (ODS), místopředseda senátního výboru pro zahraničí.

O co opírá senátní výbor svoje přesvědčení, že donorské státy nakupují munici pro Ukrajinu za férovou cenu?

Pan Wagenknecht zveřejnil svoje pochybnosti, a to v písemné zprávě, v níž ale vždycky trochu uhne. Napíše, že „jsme nedokázali předejít možnému neefektivnímu nákupu“ nebo že „zjištění samy o sobě nemohou doložit systémové selhání“ a podobně. 

Tato zpráva a jeho veřejná vyjádření celou iniciativu znehodnocují a devalvují. Není možné na jednu stranu říct, že je to bezvadná věc, a na druhou, že se tam „krade“. 

Čtěte také

My jsme kvůli tomu uspořádali samostatný výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Pozvali jsme tam nejvyšší představitele armády, tajných služeb i té muniční iniciativy. Pozvali jsme i senátora Wagenknechta. On přece míchá hrušky s jablky, vychází údajně z informací insiderů z ministerstva obrany...

Chtěli jsme, aby mu to vysvětlili lidé, kteří se tím opravdu zabývají. A on odmítl přijít, písemně to zdůvodnil velmi zvláštně, že nepřijde, aby se nechal šikanovat a podobně. 

Já se vás ptala, na čem zakládáte své přesvědčení, že donoři nakupují za férovou cenu.

Bylo nám vysvětleno, že pro donory je tento proces naprosto transparentní. Vidí, kde se nakupuje, za kolik se nakupuje, jaká je tam marže. A to, že si Ukrajina stěžuje...

Jako zahraniční výbor Senátu se setkáváme s tajnými službami pravidelně. I s autory muniční iniciativy. A oni nás upozorňovali, že se to bude dít, když jsme sebrali Ukrajině peníze. 

Bohužel, Ukrajina je zkorumpovaná. Bohužel. Když dnes nedostanou peníze, ale jenom náboje, tak že si budou stěžovat. A že různí ukrajinští prostředníci, kteří přijdou o kšeft, to budou zpochybňovat. Teď ukrajinští prostředníci říkají, že by to dokázali koupit za lepších podmínek, kdybychom jim dali peníze do roku. 

Ale bohužel ukrajinská společnost je natolik zkorumpovaná, že česká muniční iniciativa a donoři, kteří chtějí pomáhat, teď volí tuto cestu. Dodávají munici, kterou Ukrajina chce, ale nedávají jí do ruky peníze. 

Transparentnost za války

Senátor Wagenknecht také říkal, že se tají  jenom cena, ale všechno ostatní je na internetu. Jak hodnotíte možnosti transparentnosti této iniciativy v době války? 

Ve válce není možné, opakuji, není možné, aby bylo všechno na internetu. Část věcí je prostě utajená. Donoři ani některé země si nepřejí, aby bylo vidět, kolik dávají za munici. 

Ale znova. Ten proces pro donory je naprosto transparentní. Oni vědí, vědí, co kupují, za jakou cenu, s jakou marží. Na výboru jsme byli seznámeni s maržemi těch firem. Nemohu říct, kolik to je, to je interní věc firem. Ale marže je naprosto přiměřená.

A proto jsme se shodli na usnesení, že muniční iniciativa je organizována a realizována tak, aby za prostředky donorů a České republiky byly zajištěny dodávky munice v co nejvyšší kvalitě a kvantitě. Bylo to přijato jednomyslně. 

Součástí našeho výboru je senátor Václav Láska, který je předsedou klubu, jehož členem je pan Wagenknecht. A ani on se neztotožnil s názory pana Wagenknechta a hlasoval po tom jednání, které trvalo hodinu a půl, pro toto usnesení, které de facto říká, že Wagenknecht nemá pravdu. 

Tudíž myšlenku, že by se dodavatelé hlásili do tendru na webu ministerstva, jak navrhoval Lukáš Wagenknecht s poukazem na to, že se to děje v Británii, nepovažujete za možnou a reálnou? 

Dovedete si představit, že nějaký malý podnik dokáže nakoupit tisíc dělostřeleckých granátů z Jižní Ameriky? Nebo munici z Turecka, což teď kolega Wagenknecht řeší?

Je pět velkých firem, které jsou prověřené, mají všechna razítka na tajné, umí tu logistiku... 

Kolega Wagenknecht kritizuje, že munice z Turecka byla za jinou cenu než munice na Ukrajině. Ale ono je potřeba ji také naložit a bezpečně převézt přes moře, na nákladní auta a na vlak. Pan Wagenknecht míchá ve své zprávě hrušky s jablky. 

K tomuto konkrétnímu případu se vyjádřila i dodavatelská firma Czechoslovak Group a zveřejnila svoji tiskovou zprávu. V ní vysvětlila, že to tak není. 

Na jednání výboru s nejvyššími představiteli armády a tajných služeb jsme si potvrdili, že kolega Wagenknecht nemá pravdu. A znovu, hlasoval pro to i šéf jeho vlastního klubu. 

autoři: Martina Mašková , kac
Spustit audio

Související