Sekání trávníku na chatě ještě chvíli počká, ještě to vydržme, vyzývá před Velikonocemi policie

31. březen 2021

Velikonoce budou už podruhé omezeny protiepidemickými restrikcemi. Aby Češi o svátcích zůstali doma, prosí vláda i odborníci. A přestože policie posílení kontrol na prodloužený víkend nechystá, při zjišťování důvodu cesty přes hranice okresu lze očekávat i dechovou zkoušku, upozorňuje vedoucí oddělení tisku Policie České republiky Ondřej Moravčík. Lidé stále mohou opustit okres jen z důvodu cesty do zaměstnání, k lékaři nebo s cílem pečovat o osoby blízké a zvířata.

To vše ale vyžaduje písemné prohlášení. Jako nezbytnou policisté nevyhodnotí cestu na chatu za účelem obhospodařování pozemku, varuje Moravčík.

Čtěte také

A dodává, že také policie musí respektovat vládní nařízení. Apeluje proto na občany, aby ještě vydrželi: „Věřím tomu, že ještě další týden neposekaný trávník na chatě vydrží.“

Ačkoliv velikonoční svátky budou po roce znovu ochuzeny o setkávání, do budoucna lze hledět s větší optimismem díky dodávkám vakcín, které by měly dorazit. Bude jich sice méně, než se očekávalo, ale i tak by duben mohl znamenat v boji s pandemií zlom.

„Duben nás hodně posune dopředu a bude to znát i na epidemiologických datech,“ slibuje předseda České vakcinologické společnosti a vedoucí epidemiologické skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

A připomíná, že jakmile bude vakcín dostatek, jsou lékaři v ordinacích a očkovacích centrech schopní naočkovat přes sto tisíc lidí denně.

Čtěte také

Nasazení praktických lékařů, kteří stále čekají na očkovací látku pro své pacienty, potvrzuje i předseda sdružení praktiků Petr Šonka. „Ani polovina přihlášených lékařů ale ještě vakcínu nedostala,“ tvrdí.

Velké rozdíly jsou přitom i mezi jednotlivými kraji. Zatímco Jihomoravský a Zlínský se mohly zapojit na výbornou, jsou kraje, kde se praktici pro jedinou lahvičku vakcíny vypraví i desítky kilometrů.

Šonka doufá, že když půjde všechno dobře, zbývající praktici by se mohli do očkování reálně zapojit do konce dubna. Ostatně, zájem je obrovský: „Jen těch pacientů, které lékaři registrovali do systému, je aktuálně přes 400 tisíc.“

Hosty byli:
Matěj Skalický, redaktor, Český rozhlas
Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti, vedoucí epidemiologické skupiny při ministerstvu zdravotnictví
Ivo Procházka, předseda Sdružení praktických lékařů na jižní Moravě
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů
Jan Nevola, redaktor, Český rozhlas
Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT
Lukáš Milota, krajský redaktor, Český rozhlas
Jana Pšeničková, krajská redaktorka, Český rozhlas
Jiří Geissler, koordinátor očkovacího centra a místostarosta Sokola v Dobřichovicích
Ondřej Moravčík, vedoucí oddělení tisku Policie České republiky

Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla ale všechny potenciální žadatele o očkování v ordinacích upozorňuje, že pokud už provedli registraci prostřednictvím internetového formuláře, jejich lékař je v systému nenajde.

„Pokud se někdo rozhodne jinak, musí zatím zavolat na linku 1221 a zrušit registraci. Od příštího týdne to ale bude moct dělat každý sám,“ říká. Přesto by si lidé měli i s ohledem na očekávanou dostupnost očkování na daném místě dobře rozmyslet, kde se přihlásí.

Jednotlivá očkovací místa totiž mají možnost řídit si fronty pacientů v rámci jednotlivých kategorií po svém. Je to tak proto, aby bylo možné třeba v případě naskladnění vakcíny AstraZeneca upřednostnit čekající pedagogy, vysvětluje Dzurilla.

V současné době pracuje Ústav zdravotnických informací a statistiky na online očkovacích průkazech, které by mohly poskytnout data nejen v rámci unijního covid pasu, ale i jako potvrzení pro pořadatele akcí, uzavírá zmocněnec pro IT.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

Spustit audio

Související