Šéfka Zentivy: Lidé hledají absurdity, když nefunguje zdravotní systém. Když na ně lékař nemá čas

16. říjen 2021

„Ano, z byznysového modelu se ve farmacii točí velké peníze. Na léky se vynakládá výrazná část z rozpočtu na zdravotnictví. Velmi významná. A pacient citlivě vnímá, když si musí lék doplatit,“ uznává šéfka společnosti Zentiva pro Česko a Slovensko Soňa Porubská, že kritika farmaceutického systému může být oprávněná. „Ano, v minulosti byly situace, kdy nějaký lék nevyšel, jak měl. A přesto se používal. V dávnější minulosti.“

Sousloví „farmaceutická lobby“, používané zejména na dezinformační scéně, má vyjádřit, že velké farmaceutické firmy mají zájem na tom, aby se léčilo právě jejich přípravky, a že je za tím jakési spiknutí, které má odradit veřejnost od přírodních, levných léků, které jsou jí tajeny.

Čtěte také

„Ano, ta kritika má nějaké racionální pozadí, ale je tam i mnoho emocí, protože se jedná o naše zdraví,“ připouští Porubská.

„Je správné, že lidé hledají i jiné možnosti. Pokud je to alternativa jako zdravá výživa, více pohybu, tak je správně, že lidí nespoléhají jenom na to, že si vezmou jednu tabletku a všechno se vyřeší. Ale na druhé straně, lidé hledají absurdity tehdy, když úplně nefunguje zdravotní systém. Když nemá lékař dost času na to, aby pacientovi vysvětlil, co mu pomůže a co lék dělá, na co si dát pozor a co k léku přidat. Tehdy člověk hledá alternativy a je nejistý,“ míní.

Pokud ale zdravotní systém od lékaře přes sestry po lékárníky funguje dobře, mají takové teorie menší prostor, dodává Porubská.

Poslechněte si celý rozhovor. Jak se firmě Zentiva dařilo v době pandemie? Ptá se Robert Břešťan.

autoři: Robert Břešťan , kac
Spustit audio

Související