Konvenční medicína dělá chyby, lidé necítí empatii, vysvětluje vědec Edzard Ernst popularitu alternativních metod

4. únor 2021

Alternativní medicína zůstává pro řadu lidí atraktivnější než ta konvenční. Německo-britský vědec Edzard Ernst odpovídá na otázku, proč tomu tak je: „Jedním z důvodů je to, že i konvenční medicína dělá mnoho chyb. Dost lidí se bojí, že je jejich lékař bude léčit špatně, nedostatečně nebo vůbec. A proto hledají pomoc jinde. Navíc od konvenčních lékařů lidé často necítí empatii, vřelost, soucit. Lékaři na ně nemají dost času. Proto se lidé obrátí třeba na homeopata.“

Edzard Ernst během své kariéry prošel jak světem alternativní, tak konvenční medicíny. Poté, co ho zklamala homeopatie, většinu své práce věnoval vědeckému rozboru takzvaných alternativních přístupů. V současnosti se coby penzista věnuje popularizaci medicíny.

Čtěte také

„Správná věda v medicíně založené na důkazech je jen jeden z elementů dobré medicíny. Dalším důležitým elementem je něco, čemu obvykle říkáváme umění medicíny. Terapeutický vztah, vlídnost, soucítění. Kdybychom tento element přenechali pouze alternativním léčitelům, tak bychom si střelili vlastní gól,“ apeluje.

Terapeutický účinek proto mohou mít i přípravky založené na placebo efektu.

„Někdo by třeba řekl, že je v pořádku, když léčitel působí dobro skrze placebo efekt. Ale co bych chtěl zdůraznit já: k tomu, aby měl pacient užitek z placebo efektu, nepotřebuju placebo jako takové. Když pacienta léčím něčím účinným třeba lékem a léčím ho s empatií, porozuměním a mám dost času na to, abych navázal terapeutický vztah, pak na mého pacienta určitě působí placebo efekt. K tomu ale navíc dostane účinek v podobě té pilulky, kterou jsem mu předepsal. Jinými slovy, když zůstanu pouze u placebo efektu, tak tím ochuzuji pacienta o něco velmi důležitého, co mu může prospět,“ zdůrazňuje Ernst.

Kde je míra upřímnosti?

Za důležité považuje popularizátor i to, aby informace od lékařů byly nejen pravdivé a přesné, ale i srozumitelné.

„Všechny ty chytré články určené lékařům míjejí toho důležitého človíčka na ulici, který se rozhoduje, zda tu medicínu brát bude, nebo ne. Když jsem si uvědomil, jak je důležité mluvit s laiky, tak jsem se na to zaměřil v tom, co píšu,“ říká Ernst a dodává:

„V konvenční medicíně nás učí, že nemáme být paternalističtí, že máme být k pacientům upřímní, ne krutí. To ale pro léčitele neplatí, ti mohou být paternalističtí, jak chtějí. Mohou přijít s vysvětlením, které není pravdivé, ale pacientovi zní učeně. To posiluje důvěru pacienta k léčiteli. Z takového pohledu může být upřímnost handicapem. Ale být upřímný je zároveň etický imperativ, a to nejenom v medicíně.“

Rozhovor redaktora Martina Srba s Edzardem Ernstem si můžete poslechnout v audiozáznamu.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související