Šéf NKÚ Kala: Naše ekonomika neřízeně a plíživě přešla z tržní do silně závislé na dotacích

4. duben 2023

V Česku rychlým tempem roste strukturální deficit rozpočtu a zadlužování státu. Ve své výroční zprávě to píše Nejvyšší kontrolní úřad. Zpráva také doporučuje změnit postoj státu k dotacím, přičemž systém několika stovek dotačních titulů, které přerozdělují stovky miliard korun, úřad označuje za přebujelý a neřiditelný. Prezident úřadu Miloslav Kala v pořadu Jany Klímové Peníze a vliv řekl, že je nutné začít s dlouho odkládanými reformami.

Podle výroční zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu je možné výrazně ušetřit například změnou v systému dotací. Z loni uzavřených kontrol vyplývá, že je často hlavním cílem čerpat peníze, aniž by se sledovalo, jaký užitek dotace přinese.

Čtěte také

„Nebudou stačit jen parametrické změny. Bude třeba, abychom se podívali na to, jak stát funguje v oblasti dotací, v oblasti zajišťování těch základních funkcí, a také na to, aby začal stabilizovat své veřejné prostředky,“ říká Kala.

Systém stovek dotačních titulů, přes které se rozdělují stovky miliard korun, zpráva označuje za přebujelý a neřiditelný. Podle Kaly tuzemská ekonomika začíná být na dotacích závislá.

„Naše ekonomika tak nějak neřízeně a plíživě přešla z tržní ekonomiky do ekonomiky, která je velmi silně závislá na dotacích. Součástí podnikání některých podnikatelů se prostě stane pravidelná dotace, pravidelná injekce nějakých finančních prostředků,“ varuje Kala.

Kontroly podle něj odhalily, že pro firmy a instituce je často hlavním cílem samotné čerpání dotací než jejich možný přínos.

Poslechněte si celý pořad Peníze a vliv v audiozáznamu. Moderuje Jana Klímová

Spustit audio

Související