Schůzka Trumpa s Kimem posílila roli Číny, bez Pekingu se jaderné odzbrojení těžko podaří

13. červen 2018

Čína se sice singapurského summitu neúčastnila, přesto z něj vychází jako vítěz. Alespoň v pohledu mnohých čínských pozorovatelů, jejichž názory shrnuje v Hongkongu vydávaný deník South China Morning Post. Noviny píší, že bez Pekingu se jaderné odzbrojení podaří jen stěží.

Prezident Donald Trump novinářům po setkání s Kim Čong-unem řekl, že brzy zavolá čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi, aby s ním rozhovory probral. Označil ho za přítele, který bude šťastný, že došlo k pokroku. A ačkoliv Peking oficiálně nebyl součástí průlomových jednání, vliv Číny na izolovaný severokorejský režim je dál patrný. Tomu v očích analytiků odpovídá i symbolický charakter dohody. Vývoj rozhovorů je podle nich zatím v souladu s očekáváním Říše středu.

Čína beze ztrát

Teng Jü-wen, politický analytik z Pekingu, uvedl, že Čína při rozhovorech neutrpěla žádné ztráty. A poznamenal, že Washington bez jasného časového plánu nebo konkrétních návrhů na severokorejskou denuklearizaci potřebuje Peking, pokud bude chtít vyvinout na Pchjongjang větší tlak.

Konec provokace

Americký lídr vyjádřil naději, že se na rozvoji severokorejské ekonomiky budou podílet hlavně Čína a Jižní Korea, v což ostatně doufá i Kim Čong-un. A reportérům Trump sdělil, že zastaví vojenská cvičení s Jižní Koreou, která nazval „drahou“ a „provokativní“ záležitostí.

A právě zmrazení těchto manévrů považují někteří analytici za velké čínské vítězství. Peking totiž usiloval o řešení ve stylu něco za něco. Američané a Jižní Korea mají podle jeho dlouhodobých představ zastavit společná cvičení a Severní Korea zase na oplátku upustí od testování jaderných zbraní, informuje o postoji Číny hongkongský South China Morning Post.

autor: mam
Spustit audio

Související