Šaty v podobě matky země, ucpané krávy, videa, podcasty i nekonvenční divadlo: Dětští vítězové CO2 ligy se představili v Senátu

29. červenec 2023

Naše společnost se mění a s ní i náš vztah k životnímu prostředí. Ve druhé polovině minulého století se o ekologii zajímala minorita, dnes se environmentalistika učí na univerzitách a z řady středoškoláků jsou ekologičtí aktivisté. Jak ale tuto problematiku vnímají děti školou povinné? Vědí, co se děje s klimatem, jak rychle mizí některé druhy rostlin a zvířat, jaký problém představují nezničitelné odpady, a tuší, na jaké planetě budou žít, až dospějí? (repríza)

To vše ukázal už 13. ročník CO2 ligy – pořádá ho ekologický institut Veronica. Díky němu víme, jak děti o přírodě a ekologii přemýšlejí.

Šaty v podobě matky země na CO2 lize

CO2 liga je trochu zvláštní název  chemickou značku oxidu uhličitého rozezná každý, slovo liga je vypůjčeno ze sportovní terminologie. A také to původně byla soutěž, v níž se bojovalo o stupně vítězů, dnes se vyhlašují bez pořadí nejlepší týmy.

Letos se do ní přihlásilo 123 škol z celé republiky a ty nejlepší dětské týmy měly ukázat, jak žáci vnímají globální změnu klimatu, co jsou sami ochotni udělat pro její zmírnění a jak se na ni připravit. Museli splnit povinné mise a zároveň projevit vlastní nápady a tvořivost. A ti nejlepší z nejlepších byli ve čtvrtek  na Den dětí  pozvány do Senátu.

Atmosféra panovala tvůrčí a radostná a zachytila ji v Natuře Markéta Ševčíková. (repríza)

Spustit audio

Související