S olympiádou nesouhlasí ani japonský císař, při ceremoniálu řekne nepřímou narážku, píší The Times

22. červenec 2021

Japonský císař Naruhito při pátečním zahajovacím ceremoniálu tokijských olympijských her nechce použít slovo „oslava“, všímá si list The Times. Podle deníku je to způsob, jak vyjádří svůj nesouhlas s pořádáním olympiády v době pandemie.

Naruhito formálně zahájí hry před stadionem, na kterém bude chybět publikum. Podle japonských médií při tom nevyřkne tradiční zahajovací formulaci zanesenou v olympijské chartě v jejím plném znění.

Anglický překlad fráze sice zůstane beze změny, píše list, ale japonští mluvčí si záměny slovíček s podobným, ne však stejným významem všimnou.

Čtěte také

Počty nakažených covidem-19 v Tokiu stále rostou a průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Japonců je proti konání olympiády.

Podle japonské ústavy se císař musí zdržet jakýchkoliv přímých politických vyjádření. Už Haruhitův otec Akihito, který se vzdal trůnu před dvěma lety, ale uměl využít nepřímých narážek k tomu, aby prezentoval své liberální názory. Obvykle šlo o válečné hrůzy a utrpění, které způsobily japonské ozbrojené síly před rokem 1945.

Haruhito použil podobnou taktiku už minulý měsíc. Šéf vládní agentury, která se stará o záležitosti císařské rodiny, tehdy na tiskové konferenci řekl, že jeho veličenstvo je velmi znepokojeno současným stavem koronavirové pandemie a bojí se, jestli hry nezpůsobí další šíření viru.

Japonské úřady zatím nemají jasno v tom, jak pokrýt finanční ztráty způsobené zákazem diváků na stadionech. Organizátoři přijdou jen na vstupenkách o 90 miliard jenů (v přepočtu 18 miliard korun), dodává deník.

Ruský modul odstartoval k ISS

S dokonce 14 letým zpožděním odstartoval k mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ruský modul Nauka, který do vesmíru vynesla raketa Proton-M. Jak píše BBC, vyslání modulu se opakovaně odkládalo – kvůli nedostatečnému rozpočtu, ale i proto, že se inženýři při jeho vývoji potýkali s řadou technických problémů.

Čtěte také

Připojením Nauky se významně rozšíří obyvatelné prostory vesmírné stanice. Astronauti budou mít nově k dispozici 70 metrů čtverečních, kde se budou provádět experimenty, ukládat náklad a počítá se s relaxační zónou. Nauka kromě toho nese robotické rameno, které dodala Evropská kosmická agentura. Má usnadnit práce na vnější straně orbitálního komplexu.

Ruský modul se má s ISS spojit příští čtvrtek. Nauka přitom míří k mezinárodní vesmírné stanici v době, kdy Rusko přehodnocuje svou budoucí účast na celém projektu, připomíná BBC. Tamní úřady nedávno varovaly, že část ruského vybavení je víc než 20 let staré, a že by Moskva mohla program opustit v roce 2025.

Krize kolem Nord Stream 2 zažehnána?

Deutsche Welle píše o kompromisu ohledně plynovodu Nord Stream 2, který ve Washingtonu domluvila dosluhující kancléřka Angela Merkelová. Právě Spojené státy totiž projekt dlouhodobě kritizovaly.

Zástupci obou zemí se nakonec domluvili na tom, že budou podporovat Ukrajinu a uvalí sankce na Moskvu v případě, že se prostřednictvím dodávek energie pokusí získat geopolitický vliv.

Čtěte také

Shodu se podařilo najít během poslední cesty Merkelové v úřadu německé kancléřky. O možném kompromisu se přitom mluvilo už během červnového evropského turné amerického prezidenta Joea Bidena, dodává list.

Dohoda představuje posun v postoji Spojených států. Washington se totiž dlouhodobě staví proti plynovodu, kterým se má surovina přivádět z ruské arktické oblasti do Německa, a to po dně Baltského moře. Američané mají strach, že by Moskva mohla zastavit dodávky plynu na Ukrajinu i do dalších zemí existujícím potrubím, a to bez toho, aby ohrozila zásobování zbytku Evropy. Tranzitní země, které leží blíž ruským hranicím, by se tak mohly snadněji stát terčem ruské agrese.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související