Jak si čistit zuby ve vesmíru? Astronautům na ISS dorazily zásoby, mohou se tak pustit do dalších testů

10. červen 2021

Před pár dny k Mezinárodní vesmírné stanici dorazila nákladní loď Dragon americké společnosti SpaceX. Astronautům přivezla třeba čerstvé ovoce a zeleninu, ale také materiál na další výzkumy. 

Nákladní loď minulý týden vynesla do vesmíru raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX. Na ISS dovezla přes 3300 kilogramů zásob: techniky, materiálů na výzkumy, ale třeba i jídlo. Kromě 15 kilogramů klasických potravin šlo o čerstvé ovoce a zeleninu, například cibule, cherry rajčata, papriky, jablka, citróny, pomeranče nebo avokáda. 

Do zhruba 40 kontejnerů se dostaly i další oblíbené potraviny astronautů na ISS. Vědci totiž chtějí sledovat vliv jídla na psychickou pohodu posádky.

Další experimenty

Kromě jídla zásobovací loď Dragon na Mezinárodní vesmírnou stanici přivezla i 20 tisíc želvušek v zamrzlém stavu. Jde o extrémně odolné mikroorganismy, které astronauti nejdřív rozmrazí, oživí a pak na nich budou studovat vliv mikrogravitace nebo stresu.

Experimenty budou provádět také na sépiolách nebo na ústních bakteriích. Ty budou čistit zubní pastou a ústní vodou a při tom zjišťovat, jak ve vesmíru co nejlépe chránit zuby a dásně astronautů. 

Čtěte také

Nové solární panely

Díky lodi Dragon se na ISS dostalo i šest výkonnějších solárních panelů. Jsou sice menší než ty současné, ale dvakrát tak účinné. Francouzský astronaut Thomas Pesquet a jeho americký kolega Shane Kimbrough je nainstalují při dvou výstupech 16. a 20. června.

Staré solární panely posádka nevyhodí – některé částečně zakryje, ale stále budou produkovat energii. Ta se bude hodit při dalším rozvoji Mezinárodní vesmírné stanice a taky při plánovaném příletu platících klientů a VIP osobností. Je mezi nimi i americký herec Tom Cruise, který chce ve vesmíru točit nový film.

autoři: Martin Balucha , als
Spustit audio

Související