S nejvyššími patry ruské moci je spojeno až příliš podezřelých úmrtí, myslí si o nevolnosti Navalného novinář Rádia Svobodná Evropa

20. srpen 2020

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj leží v nemocnici v kómatu, připojený na umělou plicní ventilaci v sibiřském Omsku. Podle jeho mluvčí Kiry Jarmyšové se ho pokusili otrávit neznámou toxickou látkou. Lékaři to ale zatím nepotvrdili.

Podle moskevské zpravodajky Českého rozhlasu Ivany Milenkovičové je Navalnyj ve vážném, ale stabilizovaném stavu. „Výsledky expertiz by mohly být známé k večeru, ale nemocnice už oznámila, že je zveřejňovat nebude,“ říká na Plusu zpravodajka.

Dohled nad léčením opozičního politika totiž převzalo federální i regionální ministerstvo zdravotnictví. „Informace nemá ani jeho manželka, ale mluvčí je přesvědčena, že ho někdo otrávil neznámou toxickou látkou,“ dodává redaktorka.

Mluvčí se už dřív nechala slyšet, že mu kdosi musel něco přidat do čaje, protože čaj v letištní kavárně je to jediné, co ten den pozřel. Taky aerolinky, se kterými cestoval, potvrdily, že na palubě letadla nic nejedl ani nepil.

Proč Navalnyj?

Novinář ruské sekce Rádia Svobodná Evropa a historik Jaroslav Šimov dodává, že Alexandr Navalnyj je už dlouhá léta nejvýznamnější postavou ruské opozice, sám proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ale kandidovat kvůli podmínce od soudu nemůže.

„Je ale hlavou fondu boje proti korupci, který se podílel na spoustě investigací odhalující korupce v nejvyšších patrech politiky,“ zdůrazňuje Šimov.

„S nejvyššími patry ruské moci je v poslední době spojeno až příliš případů podezřelých úmrtí. Nejznámější případ je Alexandr Litviněnko (2006) nebo bývalý důstojník ruské rozvědky Sergej Skripal (2018). Jsou tam i další věci, které se staly v samotném Rusku. Ostatně i Navalnyj měl podobnou příhodu loni, kdy se mu udělalo nevolno, ale nebylo to tak vážné jako teď,“ připomíná historik.

A dodává: „Formálně se ruská policie bude tvářit, že dělá maximum pro to, aby byl Navalného případ vyšetřený, ale jak to bude ve skutečnosti, to je už složitější otázka.“

Celý rozhovor Renaty Kropáčkové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související