Skripal v Česku pomáhal odhalovat ruské agenty, jeho traviči ho tu sledovali, zjistil Janek Kroupa

10. říjen 2018

Bývalý dvojitý agent Sergej Skripal byl podle zjištění Radiožurnálu v říjnu 2014 v České republice. V té samé době tu byli i dva údajní ruští rozvědčíci, kteří mají podle Britů jeho otravu jedem novičok na svědomí.

Podle investigativního reportéra Janka Kroupy je zjevné, že Rusové měli na sledování Skripala postavený tým. „Když se ukázalo, že tu byli oba dva najednou, tak jsme hledali, co tu vlastně mohli dělat. A zjistili jsme, že sem Skripal krátce po nich přijel taky,“ přibližuje.

Důvod k vraždě? Agent Skripal před lety odhalil korupci šéfa ruských tajných služeb

Bývalý ruský agent Sergej Skripal, otrávený letos v Británii, během soudu v Moskvě v roce 2006

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal, otrávený spolu se svou dcerou v britském Salisbury, v minulosti předal britské rozvědce informace o zapojení exředitele ruské tajné služby FSB Nikolaje Patruševa do rozsáhlých korupčních machinací. Ve své nové knize to uvádí novinář BBC Mark Urban.

Skripal zde prý jako spolupracovník britských tajných služeb pomáhal českým rozvědčíkům odhalovat ruské agenty a zpravodajské sítě, protože znal místa, kde se potkávali, způsoby jejich komunikace a některé možná mohl i přímo identifikovat.

„Zajímavé je, že vyhošťování ruských zpravodajců z Česka docela dobře odpovídá Skripalovým návštěvám. Týdeník Respekt napsal, že tu byl poprvé v roce 2012 a následovalo vyhošťování. A totéž v roce 2014,“ dodává Kroupa.

Ruská vojenská zpravodajská služba GRU se prý Skripalem zabývala velmi podrobně a dlouho. A navzdory tomu, že Skripal spolupracoval se západními tajnými službami, tak Rusové věděli, že přicestuje do Česka.

Čtěte takéDvojitého agenta Skripala v Česku tajně sledovali stejní lidé, které Britové podezírají z jeho otravy

Agenti vystupující pod jmény Alexandr Petrov (pravým jménem Alexandr Miškin) a Ruslan Boširov (Anatolij Čepiga) tu celkem strávili nejméně týden.

„Oni mají zjevnou lásku k památkám, protože na Facebooku jednoho z nich je fotka Staroměstského orloje. Takže si mohli prohlížet orloj,“ glosuje Kroupa v narážce na jejich obhajobu, že do anglického Salisbury nejeli otrávit Skripala, ale prohlédnout si tamní katedrálu.

Pyšná babička

Podle úterního zjištění investigativní skupiny Bellingcat jsou oba agenti držiteli řádu Hrdiny Ruské federace, tedy nejvyššího státního vyznamenání. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Rusku Martina Dorazína je udělování řádů příslušníkům rozvědky neveřejné a tajné.

„Tito lidé by se tím neměli chlubit, nicméně lidská povaha je marnivá a Miškin se pochlubil své babičce, která jeho fotku s tím řádem ukazuje po celé vesnici,“ uvádí zpravodaj.

Na informaci reagují i ruská média, včetně těch provládních. „Takový skandál nejde jen tak zamést pod koberec. Prokremelská média tyto informace přinášejí, ale v následné debatě je tzv. odborníci rozcupují s tím, že jde ‚o další díl rusofobního seriálu připraveného západními tajnými službami,‘“ popisuje.

Lidé a novináři na Západě podle ruských televizních expertů trpí špionománií. Podobně prý jako Švédové, kteří za každým šplouchnutím v moři vidí ruskou ponorku.
Martin Dorazín

Přizvaní experti se podle něj snaží informace bagatelizovat, aniž by vysvětlili předkládané argumenty. „Je to zjevný řetězec souvislostí, který nelze odbýt mávnutím ruky,“ konstatuje Dorazín.

Sergej Skripal dlouhé roky působil jako agent ruské vojenské rozvědky. V devadesátých letech ale začal pracovat i pro britskou tajnou službu MI6. V roce 2006 ho kvůli tomu Rusko odsoudilo k 13 rokům vězení. V roce 2010 ho ale Moskva vyměnila za své špiony zadržené v USA. Poté byl kromě Velké Británie v kontaktu i se středoevropskými a pobaltskými tajnými službami.

Jak napsal novinář BBC Mark Urban, Sergej Skripal v minulosti předal britské rozvědce velmi citlivé informace. Třeba o údajném zapojení exředitele ruské tajné služby FSB Nikolaje Patruševa do rozsáhlých korupčních machinací. V současné době žijí Skripal s dcerou Julijí na neznámém místě.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio