Zpochybnit můžeme vše, ale fakta jsou jasná: Skripal byl cílem útoku agentů GRU, tvrdí analytik

4. březen 2019

Před rokem byli v anglickém městě Salisbury nalezeni v bezvědomí bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Vyšetřování potvrdilo, že se dostali do kontaktu s nervově paralytickou látkou Novičok. Tu měli na místo dopravit tři důstojníci ruské vojenské rozvědky GRU. Moskva nadále svůj podíl na chemickém útoku popírá. Je důvod se Ruska obávat?

Čtěte takéBellingcat: Třetí agent z kauzy Skripal se jmenuje Denis Sergejev, i on patří k ruské rozvědce GRU

„Rusko je sice druhá největší jaderná velmoc, ale jinak je relativně slabé... Může být nebezpečné svým sousedům, ale ohrožení Západu nepředstavuje,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Ten upozornil, že útok sice vyšetřuje New Scotland Yard, ale vyjadřují se k němu i jiní. „Jako neziskovky Bellingcat a další. Takže po roce jsme se zatím nedozvěděli, co přesně se stalo, zato dostáváme koňské dávky jak protiruské, tak proruské propagandy.“

Nevšiml jsem si, že by ze Švýcarska potvrdili, že by šlo o Novičok. Také pohyb dvou agentů GRU byl monitorován, ale podle jiných rozborů časového snímku by se agenti nikdy nemohli dostat k domu a natřít kliku... Proto se také našel třetí agent, který mozaiku doplnil... Na můj vkus je tam příliš mnoho věcí, které neskládají logický obraz.
Jaroslav Bašta

Když něco odporuje zdravému rozumu, je prý třeba se ptát dál. „Anebo přijmu oficiální tvrzení. Ale z mého pohledu, dokud to není vyšetřeno orgány činnými v trestním řízení a nevyjádří se k tomu soud, tak je to souboj propagand ze dvou stran.“

„A já zastávám ten názor, že se nedá věřit ani jedné straně, protože se evidentně dá dokázat, že obě strany nemluví pravdu,“ vysvětlil Jaroslav Bašta.

Jednoznačný obraz události

„Útok v Salisbury a řada dalších diverzí jsou jen střípky jednoznačné mozaiky: ruské vedení se snaží škodit okolním zemím a sype písek do soukolí mezinárodních vztahů tam, kde může,“ věří analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek.

Ten je přesvědčen, že britští vyšetřovatelé postupovali profesionálně. „To, že se kolem věci objevuje informační šum..., je naprosto přirozené... Fakta zveřejněná oficiálními orgány Velké Británie jasně prokazují, že plukovník Skripal byl cílem vražedného útoku agentů GRU.“

Nevím, o jakém časovém rámci pan Bašta hovoří. Jen vím, že pouliční kamera zachytila oba podezřelé těsně před polednem nedaleko Skripalova domu. Po hodině je zachytila, jak opět pěšky odcházejí směrem na nádraží. Nevím, co neměli stihnout. Je to jen příklad toho, že zpochybnit vypouštěním údajných nebo skutečných nejasností lze skoro všechno.
Vladimír Votápek

Orgány činné v trestním řízení prý zmapovaly pohyby obou podezřelých a našli v jejich hotelu stopové množství vražedného jedu. „Organizace pro zákaz chemických zbraní potvrdila, že to je Novičok... Pomalu se nám mozaika skládá a jde o obraz zcela jednoznačný.“

„Ano, není to snadné, můžeme podléhat vlivu různých propagand, ale zorientovat se dá, v tom jsem historický optimista,“ shrnul Václav Votápek.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související