Rusku chybí respekt k mezinárodním pravidlům a normám, říká generál Petr Pavel

8. červenec 2016

Ve Varšavě dnes začíná dvoudenní summit NATO. Vrcholná schůzka je chápána především jako demonstrace jednoty, síly a sebedůvěry spojeneckých sil v době, kdy se výrazně zhoršily vztahy s Ruskem.

Ostře sledované bude nesporně potvrzení rozmístění a počtů čtyř mezinárodních praporů do Polska a Pobaltí. Ve Varšavě je i generál Petr Pavel, předseda vojenského výboru NATO. Co se na summitu potenciálně dohodne?

Tématem budou podle generála Pavla moderní způsob odstrašení a obrany aliančních členů. Dále jak může aliance přispět k rozšíření stability a bezpečnosti u nestabilních států v severní Africe a na Blízkém a Středním východě, a třetí téma: jak si aliance stojí v zabezpečení probíhajících operací.

Brexit podle jeho názoru výzvou pro NATO není. „Británie jasně zdůraznila, že na jejích závazcích a vazbách k alianci se vůbec nic nemění. Británie je připravena dostát svým závazkům i po celou dobu přípravy na opuštění Evropské unie, takže ani tam nedojde k nějakému okamžitému oslabení,“ říká generál Pavel.

Vyjádřil se i k Rusku: „Rusko má nezanedbatelné vojenské kapacity, konvenční i jaderné, a svoji politikou v poslední době ukazuje, že nemá příliš velký respekt k mezinárodním pravidlům a normám a že si je tvoří podle toho, jak vyhovují ruským zahraničně-politickým cílům. Takové chování a schopnosti musí vést na straně NATO k závěru, že musíme být připraveni reagovat na případnou agresivní akci Ruska vůči některému členu aliance. Rusko je potencionální vážnou hrozbou.“

Je postoj aliance vůči Ukrajině jednotný? A jaký je názor Petra Pavla na prohlášení Miloše Zemana o referendu o setrvání v NATO? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Daniela Vrbová , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.