Rusko tvrdí, že Češi provokují a ničí základy vztahů mezi oběma zeměmi, píše Rossija 24

19. duben 2021

Britský deník The Guardian se zabývá vyjádřením plné podpory britského ministra zahraničí Dominica Raaba České republice a české policii. Ta už po dvou Rusech údajně zapojených jak do výbuchu skladu ve Vrběticích, tak i do otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v britském Salisbury v roce 2018 dávno pátrá.

Agenti Anatolij Čepiga (vlevo) a Alexandr Miškin během rozhovoru s ruskou televizí RT

Dominic Raab mimo jiné ocenil, že Česko odhalilo, jak daleko jsou ruské tajné služby ochotné zajít. O působení ruských agentů hovoří jako o nebezpečném a zhoubném. Británie je podle Raaba/ odhodlaná a zavázaná přivést ty, kteří jsou za oba činy zodpovědní, před soud, píše list.

Britský ministr zahraničí ocenil, že české úřady usilují o stejnou věc jako Britové. The Guardian mimo informací k celé kauze nezapomíná na oběti výbuchu ve Vrběticích - zemřeli při něm totiž dva zaměstnanci skladu, Vratislav Havránek a Luděk Petřík.

BBC: Šlo jim o bulharského podnikatele 

Ruské zapojení do výbuchu skladu v Česku je hlavním tématem také pro britskou veřejnoprávní stanici BBC. Muži zodpovědní za výbuch ve Vrběticích, tedy Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, jsou členové ruské vojenské rozvědky GRU. BBC se v článku věnuje právě této službě - Evropské zpravodajské agentury se domnívají, že jednotka GRU má za úkol sabotovat, podvracet a vraždit. Ruská vláda uvedla, že tato tvrzení jsou neopodstatněná a absurdní.

Čtěte také

Agenti Miškin a Čepiga si už před útokem v Salisbury vysloužili ocenění hrdinové Ruské federace. Podle BBC v roce 2018 muži cestovali s falešnými doklady a se změněnými jmény do Británie a pokusili se o atentát na dvojitého agenta Sergeje Skripala. V Česku v roce 2014 použili stejné doklady, jako později v Salisbury.

BBC píše také o tom, proč agenti sklad ve Vrběticích odpálili: cílem bylo znehodnotit dodávku zbraní pro Emiliana Gebreva. Tento bulharský obchodník se zbraněmi byl pro jednotku GRU důležitým terčem, kterého se příslušníci pokusili půl roku po incidentu ve Vrběticích zneškodnit. Pokus o otravu nervově paralytickou látkou typu novičok ale on i jeho syn přežil. 

Podle BBC Gebrev zřejmě dodával zbraně na Ukrajinu. To se Moskvě nezamlouvalo. On sám ale tvrdí, že zbraně Ukrajině neposílal a že útok na něj byl zřejmě důsledkem konkurenčního boje. Česká republika v reakci na uveřejnění informace nařídila vyhoštění 18 ruských diplomatů, dodává BBC.

Ruská média: Příjde odveta

Ruské ministerstvo zahraničí označilo krok Prahy za „bezprecedentní“ a podle zdrojů citovaných zpravodajskými agenturami si předvolalo českého velvyslance. Ve svém prohlášení pak ruské ministerstvo napsalo, že přijme odvetná opatření.

Čtěte také

Česká strana podle Ruska prý provokuje a rozhodnutí vlády považuje ruské ministerstvo za ničení základů normálních vztahů mezi oběma zeměmi. V tomto duchu, tedy jako o provokaci ze strany České republiky, o celé kauze informují ruská média. Ruská státní televize Rossija 24 už v sobotu uvedla, že vyhoštěním 18 pracovníků ruské ambasády se Česko, stejně jako Polsko, snaží podpořit politiku Washingtonu. O výbuchu ve Vrběticích a ruských tajných službách ale v jejich zpravodajství nezaznělo nic.

Nezávislý ruský web Kommersant v sobotu večer ve článku připomínal, že ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) měl v pondělí přijet do Ruska jednat o dodávkách vakcíny Sputnik V. Ale také píše, že vyhoštění ruských diplomatů souvisí s výbuchy v muničních skladech a s ruskými občany. Doposud k tématu web nevydal žádný aktualizovaný text. Ve stejném duchu o celé kauze informuje také ruská státní agentura TASS.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Martin Matějka, najdete v audiu.

Spustit audio

Související