Rusko čeká volba nového pravoslavného patriarchy

24. leden 2009

Rusko čeká netrpělivě na zvolení nového patriarchy, který by v čele ruského pravoslaví nahradil nedávno zesnulého Alexie II. Není to přitom pouhá formalita - kdo zná poměry v současném Rusku, ví, že volba může mít vliv na celou řadu oblastí. Popišme si způsob, jakým pravoslavná církev nového představitele vybere.

Jak to zatím vypadá, nový ruský patriarcha bude na celocírkevním sněmu 27.-29. ledna zvolen v několika etapách. Proceduru volby přitom určí samotný sněm, ale Nejsvětejší synod Ruské pravoslavné církve navrhuje "vybrat model, který platil při volbě patriarchy Alexije II. v roce 1990, tedy tajnou volbu." To řekl před pár dny týdeníku Itogi mitropolita Kliment, jehož odborníci považují za jednoho z velmi vážných kandidátů. Podle něj by mechanismus volby měl vypadat takto: "Patriarchou bude zvolen ten, kdo získá nadpoloviční počet hlasů. Pokud se tak nestane hned v prvním kole, proběhne druhé kolo, do nějž už postoupí jen dva nejúspěšnější uchazeči z kola prvního. Celkem tři kandidáty pro tuto volbu přitom určí archijerejský sněm, který církevnímu vždy povinně předchází." Ona trojice by měla být známa už 25. ledna.

Od kandidáta se požaduje církevní hodnost archijereje a věk nejméně 40 let, ale také dostatečné zkušenosti se řízením některé z eparchií, dobrá pověst a důvěra nejvyšších hierarchů pravoslavné církve, nižšího duchovenstva i samotných věřících.

Současný Moskevský patriarchát má ve svých řadách přes 200 archijerejů, z nichž přinejmenším stovka těmto požadavkům údajně vyhovuje. Hlavními uchazeči jsou ale už delší dobu již zmiňovaný patriarcha Kliment, který je nejvyšším správcem Moskevské patriarchie, a metropolita Kirill, odpovídající za vztahy Ruské pravoslavné církve se zahraničím. Posledně jmenovaný je přitom - zjednodušeně řečeno - pokládán za "pokrokovějšího" či "modernějšího" pravoslavného duchovního. Právě Kirillovi je ostatně připisována největší zásluha na nedávném sjednocení domácí hlavní ruské církve s Ruskou pravoslavnou církví v zahraničí. Delegáti celocírkevního sněmu se už v těchto dnech sjíždějí do Moskvy. Celkem jich bude přes 700. Koho nakonec zvolí, budeme vědět už koncem tohoto měsíce.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu