Rusista o případu Vorotnikov: Choval se zavrženíhodně, ale do Ruska by neměl být vydán

11. květen 2017

Policie má zatykač na ruského performera a aktivistu Olega Vorotnikova. České úřady totiž usoudily, že porušil podmínky, které dal loni soudu, když jej nepošle do vazby. O jeho vydání žádá Rusko kvůli údajnému útoku na policisty. Vorotnikov se u nás proslavil výroky o Češích jako valutových prostitutkách a tvrzením, že jídlo si obstarává tak, že si ho prostě bez placení vezme.

„Jsem proti tomu – pokud se nedopustí zjevně kriminálního činu – aby byl někdo perzekuován za sdělování nekomfortního názoru vůči zemi či společenskému zřízení, ve kterém se pohybuje,“ říká výtvarník Jiří David.


Vojna a Oleg Vorotnikov
Umělecká skupina Vojna svými akcemi vystupovala proti politickému systému v Rusku. Před sedmi lety například namalovala na zdvihací most v Petrohradě, který stojí přímo před sídlem tajné služby FBS, obří penis. Poslední kapkou pro ruské orgány byla akce nazvaná „Palácový převrat“, při které členové převraceli policejní auta pod záminkou hledání zakutáleného míčku.
Zakladatel skupiny Oleg Vorotnikov musel uprchnout ze země a ruské úřady na něho vydaly mezinárodní zatykač. Následně pobýval v několika západoevropských zemích, až byl náhodně zadržen v Praze. Městský soud na něho neuvalil vazbu pod podmínkou, že neopustí Českou republiku a po dobu vydávacího řízení s ním zůstane ve styku. V Rusku mu hrozí až 10 let vězení.

Určitý druh odporu vůči systému podle něho patří do oblasti aktivistického umění, které pro společnost nemusí být zcela přijatelné, ale navozuje určitý druh přemýšlení.

V Rusku je Vorotnikov příslušníkem politicko-aktivistického směru, který se projevuje už mnoho desetiletí. Působil také ve skupině Vojna, která je podle Davida velmi respektuhodná.

Choval se zavrženíhodně

S tím souhlasí i rusista Tomáš Glanc: „Vojna představuje jeden z vrcholů ruského akčního umění první poloviny desátých let 20. století. Ve svých aktivitách už nepokračuje, ale právem za některé své projekty dostali nejprestižnější ocenění. Domnívám se, že Vorotnikovovo počínání vychází za rámec estetiky a choval se často zavrženíhodným způsobem.“

Vorotnikov je v Česku i s manželkou a třemi dětmi. Úřadům se ale nehlásil v přikázaných termínech, ani se nezdržoval na adrese, kterou uvedl soudu. Něco takového bylo podle Glance možné očekávat, a to zejména po eskapádách, které provázely pobyt rodiny ve Švýcarsku.

Přesto ale nesouhlasí s umělcovým vydáním do Ruska. Existuje totiž nebezpečí, že by ho tam nečekal spravedlivý proces: „Demokratický stát by se tomu vydání měl snažit zabránit. A jak jsem informován, tak stejně to formuloval i ministr spravedlnosti Pelikán.“

autor: bum
Spustit audio