Rozpočet EU ty národní nesupluje, ale doplňuje. V současnosti není moderní, říká ekonom Zahradník

7. květen 2018

Evropská komise představila návrh přerozdělování evropských peněz mezi lety 2021 až 2027. Česko dostane financí méně, i po odchodu Británie ale zůstane čistým příjemcem. Méně peněz by mělo jít na zemědělství a kohezní politiku, více na bezpečnost nebo migraci. „Nový návrh je hodně spojen s takzvanými novými tématy,” říká ekonom a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník, který je hostem Interview Plus. 

O rozpočtu Evropské unie se začíná jednat s tříletým předstihem. „Možná bych kacířsky řekl, že i když se o něm jedná tři roky dopředu, je to trošku pozdě nebo tak akorát. Je to opravdu velmi komplexní veličina, která má jaksi nastínit to, jakým způsobem se bude celá Evropská unie vyvíjet po valnou část příští dekády. Není jednoduché ta pravidla nastavit rychle, během týdne nebo měsíce,” říká. 

Stávající rozpočet Evropské unie není určitě jednoduchý ani moderní.
Petr Zahradník

Evropská komise představila návrh, zjišťuje reakci členských států. Rozpočet musí být nakonec schválen Evropským parlamentem a jednomyslně také členskými státy. „Navíc je tu dodatečný parametr, který se nazývá volby do Evropského parlamentu v květnu příštího roku a následně na podzim příštího roku ustanovení nové Evropské komise. Z návrhu, který byl představen minulý týden čpí snaha o to, aby byla klíčová rozhodnutí učiněna ještě v průběhu funkce nynějších orgánů,” vysvětluje ekonom, podle kterého půjde o závod s časem. 

Složitý rozpočet

Evropská komise představila návrh spolu s třemi hesly, která mají rozpočet představovat: flexibilita, jednoduchost a modernost. „Stávající rozpočet Evropské unie není určitě jednoduchý ani moderní. Nyní je to mimořádně komplikovaná záležitost,” říká Zahradník. 

Evropská unie hospodaří se zhruba bilionem eur, což je ale pouze o trošku více než je hrubý národní důchod všech členských států. „Právě proto, že evropský rozpočet nesupluje, ale doplňuje rozpočty národních států. Polovina českého rozpočtu jde na účel penzí a sociální politiky, na investiční politiku, výstavbu silnic, jde řádově 5 až 6 procent. Evropský rozpočet je pravým opakem,” podotýká člen Evropského hospodářského a sociálního výboru.

Smysl evropského rozpočtu je podle něj být spouštěčem v oblastech, kde existují rozvojové perspektivy. „Nový návrh je hodně spojen s takzvanými novými tématy, což je větší role Evropské unie v rámci globálního kontextu, nejen schopnost reagovat na migrační krizi a bezpečnostní rizika, ale i s tím, aby ekonomicky Evropa neztrácela půdu pod nohama,” popisuje. 

autoři: Michael Rozsypal , vis | zdroj: Český rozhlas Plus

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.