Robert Schuster: Evropskou unii čeká zkouška Viktorem Orbánem

10. duben 2018

Přesvědčivé vítězství premiéra Viktora Orbána v maďarských parlamentních volbách vyvolalo v celé Evropě reakce zdaleka překonávající pozornost, jaká bývá obvykle věnována volbám ve státech srovnatelné velikosti.

Důvodem je, že politika šéfa maďarské vlády se stala v posledních letech projekční plochou, do níž si mohou všichni ostatní promítnout, co se jim zrovna hodí.

Například premiéři států střední a východní Evropy v něm vidí bojovníka nejenom proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků, ale například i hlasitého kritika dvojí kvality potravin nabízených velkými nadnárodními výrobci, případně obchodními řetězci ve staré i nové Evropě.

Pro konzervativce je zase Orbán symbolem politiky práva a pořádku se silným důrazem na vnitřní bezpečnost, což se například projevilo stavbou protiuprchlického plotu na maďarsko-srbské hranici a přísnou azylovou politikou.

Křesťansky orientovaným skupinám zase může pro změnu imponovat jeho vlastní životní příběh člověka původně nevěřícího a protinábožensky orientovaného, jenž nakonec našel cestu k víře.

Viktor Orbán

Omezit systém brzd a protiváh v ústavních institucích

Pravicoví radikálové s Orbánem sympatizují kvůli jeho útokům na samou podstatu integračního procesu spočívajícím v neustálém přenášení kompetencí z národních států směrem do Bruselu, a tím pádem i posilování role nikým nevolených unijních úředníků.

A může to znít jako paradox, ale v neposlední řadě slouží i evropské levici a liberálům coby ultimativní strašák, na jehož příkladě se dá varovat před problematickými stezkami, na něž by se mohlo Společenství evropských států v blízké budoucnosti vydat.

Volební úspěchy politiků jako je Viktor Orbán staví Evropskou unii před velké zkoušky. Začíná to jeho zvláštními vztahy s Ruskem Vladimira Putina. Zdaleka se neomezují pouze na projekt rozšíření maďarské jaderné elektrárny v Paksi nebo na cenově výhodné dodávky plynu, jež dovolují výrazně snížit ceny pro koncové spotřebitele.

Orbán totiž vidí v Putinovi vzor, jak uspořádat záležitosti ve vlastní zemi. Čili omezit systém brzd a protiváh v ústavních institucích, umenšovat životní prostor občanské společnosti a neziskové organizace financované z jiných než vládních zdrojů div že ne kriminalizovat. A především pak držet zkrátka politickou opozici.

Robert Schuster

Ta je při volbách pouhou stafáží bez reálné možnosti uspět, natožpak v zemi něco ovlivnit. Stačí se podívat, kolik hlasů dostaly v Maďarsku ostatní strany ve srovnání s vítěznou koalicí Orbánova Fideszu a křesťanských demokratů.

Právě tento systém, označovaný jako liberální, maďarský premiér v zemi za posledních osm let etabloval a vůbec se netají tím, že by ho rád exportoval i jinam na kontinent - už jenom proto, aby nebyl sám. Evropská unie udělá dobře, pokud se na tuto možnost připraví a zohlední ji například ve svých úvahách o budoucím rozpočtu.

autor: rsc
Spustit audio