Rozděleni svobodou: Jak moc lidé z různých společenských skupin důvěřují sobě navzájem a institucím?

1. říjen 2019

Z exkluzivního výzkumu pro Český rozhlas vyplývá, že česká společnost není ani tak rozdělená na dva tábory, jako že se skládá z šesti společenských skupin, které se vyprofilovaly za uplynulých 30 let.

Část tohoto výzkumu se zabývá také vztahem lidí k menšinám. Z výsledků je patrné, že největší odstup mají Češi k drogově závislým. Jen o něco lépe dopadli muslimové, které by do země ani nevpustilo 38 % lidí.

Jak moc lidé z různých společenských skupin důvěřují sobě navzájem anebo institucím a co od svého okolí očekávají? Nejen o tom mluvil se svými hosty ve speciálu Plusu Jan Burda.

Poslechněte si diskuzi spoluautorky průzkumu k projektu Rozděleni svobodou Paulíny Tabery (socioložka CVVM) se socioložkou Markétou Sedláčkovou (Sociologický ústav AV ČR) a Milanem Znojem z Ústavu politologie FF UK.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.