Roušky? Stráví s námi podzim i zimu. Dokud nebude vakcína, přiznává hygienička Jágrová

9. září 2020

Česká republika má za sebou rekordní nárůst nakažených onemocněním covid-19. Jaká čísla se sledují? Zvládá země epidemii opravdu tak dobře, jak tvrdí vláda, nebo je panika na místě?

Přestože čísla skutečně rostou, stále vyznívají v daném kontextu veskrze pozitivně, myslí si šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek: „Nechci to bagatelizovat, ale jsou to velmi nízká čísla.“

Čtěte také

Určující je podle něj hlavně kapacita lůžkové péče. „Podstatné je mít vždycky v záloze alespoň 20 až 30 procent volných kapacit,“ vysvětluje a dodává, že ačkoliv počty nakažených rostou, čísla hospitalizovaných pacientů nejsou nijak alarmující a mortalita se de facto nemění.

Pokud by začaly citelně růst počty hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19, následovalo by uvolňování kapacity lůžkové péče, popisuje krizový plán Dušek. „V případě potřeby umíme kapacity znásobit,“ ubezpečuje.

Statistiky má smysl bedlivě sledovat, počty nakažených by se ale neměly přeceňovat. „Ne každý covid-pozitivní je totiž doopravdy nemocný,“ vysvětluje Dušek.

Roušky vydrží celou zimu

Nošení roušek bude od čtvrtka povinné ve vnitřních prostorách budov po celém Česku. Informoval o tom na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO. Důvodem je podle něj zhoršující se epidemiologická situace.

Výsledky aktuálního zpřísnění opatření se ale projeví nejdřív za 14 dní, připomíná ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Poukazuje i na inkubační dobu onemocnění. A pokud pokles vůbec nastane, bude jen velmi pozvolný, předpovídá.

Ta nemoc je velmi významně před námi. I kdybychom úplně zmrazili celou společnost, tak budeme minimálně 14 dní pozorovat nějaký další epidemiologický vývoj.
Ladislav Dušek

Jágrová se navíc domnívá se, že roušky s námi stráví nadcházející podzim i zimu. „Nebude zřejmě prostor, abychom se vrátili k letnímu bujarému období. Dokud nebude očkovací látka, tak se asi jinak postupovat nedá.“

Testovat jen příznakové?

Pokud jde o změnu v testování, kterou naznačil na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO), zatím se pouze vyhodnocují data, vysvětluje hygienička a připouští, že dostatečně rychlé trasování dělá jejím kolegům problémy.

„Důvodem je nedostatek lidských zdrojů. Epidemiologů je málo a enormní zátěži jsou vystaveni už tak dlouho, že přestávají ten systém zvládat,“ přiznává.

Hosty byli:
Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy
Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky
Petr Koubský, redaktor pro vědu a technologie Deníku N

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu Plus. Ptala se Šárka Fenyková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.