El País: Španělsko znovu eviduje už přes půl milionu nemocných s covid-19

9. září 2020

Španělsko se potýká s druhou vlnou koronavirové pandemie. Největší nárůsty počtu nemocných přitom přichází teď, se začátkem nového školního roku.

V zemi se nakazilo covidem-19 už přes půl milionu lidí. Vůbec nejhorší je situace v metropoli Madridu. Tématu se podrobněji věnuje španělský list El País.

Čtěte také

Kumulativní přírůstek nakažených se za posledních 14 dní zastavil na počtu 230 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To je podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí vůbec nejvíc v západní Evropě. A skoro dvakrát tolik než v sousední Francii, kde mimo Španělsko přibývají nemocní v přepočtu na celkový počet obyvatel nejrychleji z celé Evropy.

Nejvíc obav vyvolává situace v Madridu, uvádí list El País. Madridský region je nejrizikovější oblastí nejenom pro to, že tu čísla nakažených překonávají celonárodní průměr, ale také kvůli tomu, že počet pozitivních stále roste. A přestože se žáci a studenti ve Španělsku vrací do učeben, vypadá to, že skoro 30 tisíc vzdělávacích středisek v zemi bude muset kvůli novým ohniskům nákazy zase zavřít.

Americká vakcína do voleb?

Donald Trump z Bílého domu slibuje, že by vakcína proti koronaviru mohla být schválena do amerických prezidentských voleb. To je ale nepravděpodobné, píše deník The Washington Post. Navíc – jakmile bude vakcína k dostání, zcela určitě nebude dostupná pro všechny Američany.

Čtěte také

Nejpravděpodobnějším scénářem je podle listu to, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydá povolení očkovat pouze zdravotníky v první linii, pak seniory nad 65 let a lidi s trvajícími zdravotními potížemi. Než dojde ke schválení distribuce vakcíny pro širší veřejnost, může to trvat dalších šest měsíců. To se už dostáváme do roku 2021.

I tak je celý proces hodně zrychlený, připomíná list The Washington Post. Testy budou lékaři provádět dalších pět let, aby zjistili, že vakcinační látky nemají dlouhodobější vedlejší účinky.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, který je kvůli koronavirové vakcíně pod velkým tlakem, se tak dostal do skutečně svízelné pozice. Pokud nouzově povolí použití vakcíny ještě před dnem voleb, jak slibuje Trump, demokraté v tom jistě uvidí prezidentův nátlak.

Demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová už CNN řekla, že by takové vakcíně nedůvěřovala. Sám Trumpův vyzyvatel Joe Biden nicméně volá po tom, aby vakcína byla k dispozici co nejdřív. Biden tento týden prohlásil, že kdyby už vakcína byla, nechá se očkovat klidně zítra. A to i v případě, že by ho to mělo nakonec stát vítězství ve volbách.

Celý přehled zahraničního tisku, který pro Plus připravil redaktor Vojtěch Podjukl, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související