Rolling Stones? Jsou to takoví normální fajn kluci, řekl Václav Havel v roce 1990

5. říjen 2021

Václav Havel by 5. října oslavil 85 let. Nejvlivnější politik novodobých českých dějin byl svým založením především dramatik a umělec a rád se stýkal s jinými lidmi z uměleckých oblastí. Když se jen necelý rok po propuštění z vězení stal v roce 1990 prezidentem Československa, chtěli se s ním potkat všichni, hlavně ale západní hudebníci. Za prezidentem nakonec přijeli Frank Zappa, Velvet Underground, Rolling Stones, Joan Baez nebo třeba Pink Floyd.

Čtěte také

Opravdu velká kapela, kterou chtěl vidět každý, byli Rolling Stones, kteří do Prahy přijeli v roce 1990. A kdyby nebylo Václava Havla, tak by tady nikdy nehráli. Na tom se shodují všichni, kteří tehdy koncert s velkým nadšením a bez zkušeností s mega akcí organizovali.

„Stouni“ v Praze chtěli hrát, říká Jakub Mejdřický z PP Production, s.r.o.

„Z dnešních zkušeností musím říct, že kdyby tady teď byla jen půlka problémů, jako byla s organizací tenkrát, tak by každá jiná normální kapela řekla, že raději bude hrát jinde,“ myslí si Mejdřický.

The Rolling Stones při setkání s Václavem Havlem

Hudební manažer Lubomír Šmitmajer k pozvání kapely dodává: „Kdyby tady nebyla osoba Václava Havla, tak mě vůbec nenapadlo ten fax poslat.“

Koncert Rolling Stones byl plánovaný na výročí sovětské invaze 21. srpna. To se sice o několik dnů nepovedlo, ale 120 tisíc lidí na Strahově bylo důkazem, že přesně to fanoušci potřebovali. A zřejmě i Václav Havel v tričku s vyplazenými jazyky.

Sám Havel pak o Stounech řekl: „Když jsem se s nimi setkal na Pražském hradě, tak jsem zjistil, že to jsou docela normální fajn kluci, kteří mají rádi muziku. To bylo takové trošku první moje překvapení.“

Celé Zaostřeno Lubomíra Smatany najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související