Rok od referenda o brexitu: Unie se stává spolupracujícím partnerem a méně blokuje, hodnotí analytik Kovář

29. březen 2018

Přesně před rokem Velká Británie formálně oznámila záměr vystoupit z Evropské unie. Odstartovalo tak dvouleté vyjednávání o podmínkách brexitu. Od té doby Velká Británie stále formuje, za jakých podmínek Evropskou unii opustí a v jakém režimu bude fungovat další spojenectví. „ V posledních týdnech se zatažené nebe trošičku začalo protrhávat, velmi se snížilo riziko chaotického brexitu,” říká komentátor Jiří Hošek ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Podle šéfkomentátora Seznam Zpráv a bývalého zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiřího Hoška se britská vláda na cestě k dohodě snaží, seč jí síly stačí. „Pohybuje se ale na nesmírně tenkém ledě. Není tady žádný precedens, co se týče unijního odcházení,” říká komentátor a dodává, že britská vláda měla zpočátku nesmírně idealistické představy.


Máme na stole předběžnou dohodu o podobě britského odcházení.Jiří Hošek

„Teď je postupně nucená dělat větší a větší kompromisy. V posledních týdnech se zatažené nebe trošičku začalo protrhávat, velmi se snížilo riziko chaotického brexitu. Máme na stole předběžnou dohodu o podobě britského odcházení, dohodu o tom, kolik samotný odchod bude Velkou Británii stát,” podotýká Hošek.

„Jsme zatím na samotném začátku jednání o tom, jaká bude podoba fungování mezi Británií a zbytkem sedmadvacítky. To je vůbec nejdůležitější a nejtěžší fáze,” dodává Hošek.

Spolupracující partner

Jan Kovář z Ústavu mezinárodních vztahů upozorňuje na to, že ještě před rokem existovaly v Unii hlasy, které volaly po trestu pro odcházející Brity. „Když se na to podíváme dneska, s odstupem roku, tyto názory už se tam skoro vůbec neobjevují,” říká.

„Potom, co se teď poměrně rychle dohodlo přechodné období a posvětilo se vyjednávání o budoucích vztazích, byla i jistá kritika, že se Evropská unie dala příliš zadarmo. Myslím si, že lze v Unii pozorovat za poslední rok značný příklon k tomu, být spíše spolupracující partner než partner blokující,” podotýká Kovář.

Get over it

Theresa Mayová

Výsledek referenda o vystoupení Spojeného království byl v zemi přijat velmi emotivně. Jak se na brexit dívají Britové po roce? „I když britská premiérka Theresa Mayová vyzývá zastánce setrvání k tomu, aby se přes referendum přenesli, průzkumy dlouhodobě ukazují, že tam je pořád propast. Situace je víceméně nějakých 44 procent pro na 44 procent proti, zbytek je nerozhodnutý,” upozorňuje Hošek.

„Toto v Británii představuje velmi nebezpečné podhoubí. V řadě britských regionů teď lidé prozřeli, protože do nich přestanou téct evropské peníze na různé velké projekty, například infrastrukturu. Pořád je ale polovina Britů z hlediska migrace přesvědčena o tom, že odchod z Evropské unie dává smysl,” říká šéfkomentátor Seznam Zpráv.

Nejasná referenda


Je málo pravděpodobné, že by Brity následovaly další země. Ale u referend nikdy nevíte.Jan Kovář

V evropských státech sílí od brexitu protiunijní hlasy. Je možné, že bude Brity nějaká země následovat? „Některé hlasy sice sílily chvíli po referendu, ale v procesu vyjednávání o brexitu se utišovaly, zvlášť na politické úrovni, možná ne tolik v občanské sféře. Pokud to rozhodnutí nebude přijímáno referendem, kdy se hlasuje i o lecčem jiném, je málo pravděpodobné, že by v nejbližší budoucnosti některý členský stát hodlal vystoupit,” odpovídá Kovář.

Odborník na mezinárodní vztahy poukazuje na volby v Itálii. „Tam došlo v posledním roce k poměrně radikálnímu umírnění jejich euroskepticismu. V kontextu toho, jak brexit probíhá, bych to nevnímal tak, že by se zvyšovala šance na vystupování. Ale u referend nikdy nevíte,” tvrdí Jan Kovář.

autor: všt
Spustit audio