Rok od bitvy o Mosul je město stále v ruinách

15. červenec 2018

Od bitvy o Mosul tento týden uplynul jeden rok, části města jsou stále pohřbené pod sutinami, mnoho lidí žije i nadále v uprchlických táborech. K obnově zdevastovaného města bude třeba zahraniční pomoc, píše server katarské televize Al Džazíra.

Je tomu rok, co irácký premiér Hajdar Abádí předstoupil před televizní kamery a prohlásil město Mosul za znovu dobyté. Za doprovodu armádních představitelů a členů bezpečnostních složek, kteří se zúčastnili devítiměsíční bitvy proti teroristické organizaci známé jako Islámský stát (ISIS), Abádí potvrdil porážku teroristického organizace. Samozvaný Islámský stát převzal kontrolu nad druhým největším iráckým městem v roce 2014 a vyhlásil zde svůj chalífát.

Pro obnovu se zatím udělalo jen málo

Osvobozením města boj ale neskončil. Irácký premiér v loňském projevu varoval, že osvobozený Mosul čeká mnoho překážek. Nejzásadnějšími z nich je i nadále udržení stability a znovu vybudování zničeného města, vymýcení zbývajících teroristických buněk a obnovení sociální struktury města. Mosul byl vždy městem mnoha rozdílných kultur, žili zde vedle sebe různé národnostní a náboženské skupiny: sunnitští i šíítští muslimové, Turkméni, Kurdové, Šabakové a další.

Obyvatelům se ale dvanáct měsíců po osvobození stále nedaří navrátit do normálu a znovu vybudovat své životy. Město je zdevastované tříletou okupací a rozsáhlou vojenskou operací, na které se podíleli irácké vládní jednotky, kurdští pešmergové a šíitské milice podporované koalicí zahraničních aktérů vedenou Spojenými státy. Vojenská operace zanechala infrastrukturu i ekonomiku města v troskách. Pro obnovení základních služeb a rekonstrukci poškozených budov se dosud podniklo jen velmi málo, píše server televize Al Džazíra.

Aktivity se první ujali studenti

Město je zasypané osmi miliony tun sutě, podle údajů humanitární organizace Norská rada pro uprchlíky (Norwegian Refugee Council, NRC) je na jeho obnovu potřeba 874 milionů dolarů. Více než padesát tisíc domů bylo zničeno, přes šedesát tisíc rodin bylo nuceno opustit své domovy a nadále žijí v uprchlických táborech. Nejtvrdší boje probíhaly ve starém městě, kde měli bojovníci takzvaného Islámského státu hlavní základnu. Celé čtvrti v této oblasti byly srovnány se zemí a dodnes je tato část města neobyvatelná. Je jednou z posledních částí Mosulu, kde stále neteče voda.

03796532.jpeg

Brzy po osvobození města začaly skupiny mladých dobrovolníků s odstraňováním sutin a nastražených výbušnin v areálu univerzity i v ulicích města. Jeden z nich, student Mosulské univerzity Mohamed Masúd, řekl serveru Al Džazíra: „Jako mladí lidé věříme v to, že máme při budování města důležitější roli než kdy předtím. Potřebujeme ale podporu a pomoc zvenčí.“

Na universitě se učí mezi troskami

Mosulská univerzita byla před okupací známá vysokými standardy. V době okupace zůstala zavřená a po osvobození města se do přednáškových sálů vrátily tisíce studentů. Faktem ale zůstává, že budovy některých oddělení byly naprosto zničeny.

Teroristická organizace ISIS spálila desítky tisíc knih z univerzitní knihovny, která dříve disponovala přibližně milionem publikací. Dodávky elektřiny v budově stále nejsou dostačující, nefunguje klimatizace, chybí základní vybavení. Univerzitní výuka sice přese všechny překážky pokračuje, vyhlídky studentů jsou ale mizivé. Podle organizace Norská rada pro uprchlíky nemůže najít práci osmdesát procent mladých lidí, pokračuje server katarské televize.

Výrazně utrpěla zdravotnická zařízení ve městě, devadesát procent bylo zničeno. Namísto dřívějších deseti nemocnic slouží v současnosti dvou a půl milionům obyvatel pouze jedna. Mnozí pacienti proto musí za léčbou cestovat do jiných měst.

Politička nesdílí optimismus studentů

Někteří přesto vidí budoucnost města optimisticky. „Chceme žít normálně. Chceme, aby byly otevřené školy a aby policie udržovala pořádek. Město se pomalu vzpamatovává z následků války, to samé lze říct i o místní vládě, která je z pochopitelných důvodů stále slabá a nedokáže zajistit potřeby města,“ řekl serveru televize Al Džazíra student Masúd.

Jiní ale vidí budoucnost města mnohem temněji, jako například poslankyně Gmela Obaidyová. Místní správní orgány podle jejího názoru v guvernorátu Ninive prakticky neexistují. Mosulské staré město připomíná obrázky měst zničených druhou světovou válkou, řekla politička serveru katarské televize. „Místní úřady jsou přetížené, jejich zaměstnanci jsou přepracovaní. Policejní složky jsou stále suspendovány. Rodiny, které musely opustit své domovy, se stále nedočkaly kompenzací a i nadále žijí v uprchlických táborech,“ pokračuje poslankyně Obaidyová.

Je nutná i psychická podpora

„Ani přes veškeré snahy místních zastupitelstev v guvernorátu Ninive nejsou dostupné mnohé základní služby. Ekonomika je stále v troskách, půjčky a balíčky poskytnuté centrální vládou a mezinárodní komunitou nejsou efektivní,“ říká dále politička. Nedostatek paliva a elektřiny jsou zásadní komplikací. Větším problémem jsou podle ní únosy obyvatel neznámými skupinami. Obětmi jsou muži, ženy i děti, někteří proto, že jsou příbuznými bojovníků samozvaného Islámského státu. „Únosy zůstávají nevyjasněné, což přispívá k chaosu v provincii. Právo a pořádek se do Ninive stále nenavrátily,“ dodává Obaidyová. 

Rozsah zkázy, která město postihla, lze jen těžko popsat, domnívá se Júnis Daúd, vedoucí oboru inženýrství na Mosulské univerzitě. Snahy o znovuvybudování města jsou podle jeho názoru nedostačující a vyvolávají u něj obavy. Daúd je přesvědčen, že „guvernorát  Ninive potřebuje komisi, která by zajistila nejen rekonstrukci města, ale také podpořila občany po psychické stránce, pomohla jim překonat trauma a znovu nastolit soudržnost,“ řekl akademik serveru Al Džazíra.

Překonávání traumat a soudržnost

Úsilí podle jeho názoru musí přicházet od místních úřadů i ze zahraničí. Irácká vláda opakovaně ukázala, že bez další podpory zvenčí nedokáže unést zátěž, kterou obnova zničeného regionu představuje. Mezinárodní aktéři by měli spolupracovat s místními úřady při rekonstrukci sektorů zdravotnictví a školství, obecních služeb, zajištění přísunu vody a odstraňování odpadků, budování silnic a mostů.

„Potřebujeme pomoc zvenčí. Zároveň je třeba vytvořit komise založené na vzájemném soužití obyvatel, abychom zachovali uspořádání společnosti a společně překonali traumata. V současnosti jsou pod sutinami stále pohřbená mrtvá těla. Neexistují oficiální odhady, kolik civilistů přišlo o život v bitvě o Mosul, ale každá rodina utrpěla ztrátu,“ řekl inženýr Daúd serveru katarské televize Al Džazíra.

Spustit audio

Související