Rok 1969 a první člověk na Měsíci

1. prosinec 2022

Takzvaná „zlatá šedesátá“ léta končila rokem 1969. Byl to rok zvolení Richarda Nixona do křesla amerického prezidenta, přistání prvního člověka na Měsíci a posledním veřejným koncertem legendárních Beatles. Další zajímavé události připomíná Petruška Šustrová a Petr Koura.

Společně s publicistou Josefem Mlejnkem se následně vydáváme i do listopadu 1956, abychom připomněli konec maďarského protikomunistického povstání. Symbolicky je spojen s pádem jednoho z posledních ohnisek odporu, městem v roce 1952 pojmenovaným jako Sztálinváros (Stalinovo město).

Poslouchejte jen do 31. prosince 2022.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.