Rodina v krizi? A co na to církev?

2. říjen 2015

V katolické církvi pokračuje debata o současné rodině. Ještě před tím, než se do Vatikánu sjedou biskupové z celého světa na druhé zasedání synody o rodině, probrali své postřehy a zkušenosti čeští věřící na setkání v Olomouci.

Na setkání platformy Na cestě k dialogu v Olomouci nechyběli mladí ani střední generace a přijeli také senioři. Mluvili o podobných tématech, která budou řešit biskupové na synodě o rodině.

O situacích, kdy je každý z manželů jiného vyznání, o rozvedených a znovu sezdaných, o párech, které spolu žijí bez svatby, o matkách samoživitelkách i otcích samoživitelích a o dalších situacích, které jsou podle katechismu nestandardní.

Pozorovatelé uvádějí, že papež František nehodlá měnit církevní učení, chtěl by ale, aby kněží k lidem, kteří nežijí přesně podle katolických pravidel, přistupovali s větším pochopením a otevřeností.

Jeden z bloků dvoudenního programu se věnoval přímo nadcházející biskupské synodě o rodině. Zahájil ho morální teolog Jaroslav Lorman: „Institut synody je něco, co je církvi bytostně vlastní.“

Lorman také připomněl, že synody nemají žádnou rozhodovací pravomoc, mají pouze poradní charakter, jsou to jakési konzultace pro papeže. V moderní historii církve obnovil synody papež Pavel VI. na II. vatikánském koncilu. Od té doby se sešlo 13 řádných a tři mimořádné synody.

Setkání platformy Na cestě k dialogu v Olomouci. Damián Němec vlevo

Podle Jaroslava Lormana svědčí o mimořádnosti situace i to, že se dvě synody po sobě – mimořádná loni a nadcházející řádná letos – věnují stejnému tématu.

Možná si pamatujete, že minulý rok unikla závěrečná zpráva ještě před koncem mimořádné synody. Papež ji není povinný zveřejňovat, bylo to jeho rozhodnutí. Překvapivé bylo, že ve zprávě nechyběly podrobné informace o tom, jak biskupové hlasovali.

A tak jsme se dozvěděli, že sice neschválili dvoutřetinovou většinou přístup rozvedených a znovusezdaných ke svátostem, ani vstřícnější přístup k sexuálním menšinám, ale že nadpoloviční většina biskupů byla pro.

Setkání platformy Na cestě k dialogu v Olomouci
autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio