Roboti na polích. A zelenina z vlastního pole

30. červenec 2013

Kolektivizace, transformace a změny vlastnických vztahů po roce 1990 a také vstup do Evropské unie. To byly zásadní momenty posledních šedesáti lety československého a českého zemědělství. Běžný spotřebitel nad nimi nepřemýšlí, zajímá ho spíš cena potravin v obchodě. Jenže, jaká by mohla být budoucnost zemědělství a proč lidé hledají alternativní způsoby, jak si zajistit potraviny pokud možno ekologickým způsobem?

Na polích by se mohly prohánět polní roboti, řízení počítačem. Experimentální stroje, do jejichž vývoje už teď firmy nebo univerzity vkládají nemalé částky byly k vidění na mezinárodní soutěži v Suchdole v areálu tamní České zemědělské univerzity.
"Teoreticky by třeba mělo být možné, aby robot poznal mezi kulturními rostlinami plevel a vyplel ho," přibližuje možnou budoucnost František Kumhála z Katedry zemědělských strojů.

Tradičnější přístup k zemědělství znamená takzvané komunitní zahradničení, které zažívá v Česku boom. Mnozí neváhají využít k pěstování rajčat a jiné zeleniny i svůj balkon. Jinde se lidé sdružují, aby mohli společně obdělávat vlastní pozemek. První pokus začal zhruba před dvěma lety v Nových Středoklukách kousek od Prahy, v občanském sdružení Kompot.

"Členové jednak dali investici, abychom mohli nakoupit nářadí, udělat plot a tak dál. A zároveň přispívají, vždycky se zaváží na celý rok, že budou odebírat svůj podíl z produkce. A to je cesta pro zemědělce, jak se vymanit z tržního prostředí," říká Míla Ketnerová, zakladatelka občanského sdružení.

Přemýšlela, jak využít vrácené pozemky. Nakonec si od rodičů jeden na dvacet let pronajala právě na komunitou podporované zemědělství.
V současné době se na činnosti sdružení podílí kolem 30 lidí, zhruba polovina z nich chodí na pozemek i pracovat. Alespoň jednou ročně se musí členové účastnit valné hromady, kde se rozhoduje i o tom, co se bude v příštím roce pěstovat. S pozemkem, kde úhledné záhony malebně ohraničují ostrůvky vlčích máků a třezalky, mají členové občanského sdružení Kompot velké plány. V dohledné době by se vstupní část měla změnit na relaxační zónu.

Proč se lidé čím dál častěji zajímají o pěstování v malém? "To, co se děje u nás, z velké části kopíruje trend, který je patrný v západní Evropě. A to je celková deziluze z toho, co všechno může poskytovat konvenční zemědělství a takový ten zavedený průmyslový způsob produkce potravin a spotřeby," říká Lukáš Zagata z provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity. Zájemci o podobný životní styl se podle něj rekrutují jednak z lidí, kteří žijí ve městech, jsou vzdělanější, mají vyšší životní úroveň a tedy i zdroje, které jim umožňují vyhnout se rizikům, které pramení z konvenčních věcí. A druhou skupinou jsou pak lidé, kteří sice nemají zdroje, ale mají k podobným akcím srdečný vztah a tíhnou k alternativám s odkazem na nějaké vnitřní hodnoty.

autor: era
Spustit audio