Robert Schuster: V Německu je na spadnutí konec dalšího stranického šéfa - Horsta Seehofera

8. listopad 2018

Nedávno vyvolalo v Německu značný rozruch oznámení německé kancléřky Angely Merkelové, že v prosinci odejde z čela svých křesťanských demokratů.

Reagovala tak na rostoucí kritiku ve vlastních řadách i špatné volební výsledky své strany. Již tehdy se začalo spekulovat, jestli zůstane Merkelolvá jedinou šéfkou některé ze stran celostátní vládní koalice, které dají své funkce k dispozici.

Čistě podle logiky, že končí především politici, kteří mají dlouhodobě špatný mediální obraz, a navíc ještě nesou zodpovědnost za neúspěchy ve volbách, by měl být nyní na řadě předseda bavorských křesťanských sociálů (CSU) Horst Seehofer.

Jeho strana ztratila v polovině října při bavorských volbách nejenom deset procent hlasů, ale především přišla o absolutní většinu křesel v parlamentu. Musela tak vytvořit vládu spolu s konzervativními „Svobodnými voliči“, která byla zkraje týdne pod vedením dosavadního premiéra Markuse Södera oficiálně ustavena.

Seehofer již dříve prohlásil, že jakmile bude v Bavorsku vytvořen nový kabinet, nastane prý vhodná chvíle vyřešit i budoucí uspořádání v čele strany. A mnohé nasvědčuje tomu, že právě nyní tato chvíle přišla.

Schovat se za Seehofera

Některá německá média již v minulých dnech přišla s informací, že Seehofer co nevidět odstoupí z čela strany, zůstane ale dál německým ministrem vnitra. On sám to nechal okamžitě dementovat a podobné informace označil za „novinářské kachny“, a to prý hodně tučné.

Ať už se tomu bude bránit Seehofer sebevíc, jeho konec je přesto na spadnutí. Dlouholetá bavorská vládní strana již mnohokrát v minulosti prokázala, že netrpí přílišným sentimentem vůči svým zasloužilým činitelům. V okamžiku, kdy přestali být zárukou politických úspěchů nebo dokonce začali překážet dalšímu rozvoji strany, byli často i dost nekompromisně odstaveni.

Tento osud třeba kdysi potkal Edmunda Stoibera, stejně jako jeho přímého nástupce Günthera Becksteina. A podle všeho je na základě téhož přístupu nyní na řadě i Seehofer. V jeho neprospěch hraje, že měl ve straně vždy dost nepřátel, jejichž řady se postupně zvyšovaly v důsledku Seehoferovy politické přelétavosti a nevypočítatelnosti. V nedávné době do pocítila i kancléřka Merkelová, když se se Seehoferem přeli kvůli migrační politice.

Své spory s ní přitom hnal pokaždé na ostří nože, aby v rozhodující chvíli, zpravidla poté, co dosáhl nějakého drobného úspěchu, ustoupil. Voliči pro to nejenom že často neměli pochopení, ale jak ukázaly loňské celostátní i letošní bavorské volby, od křesťanských sociálů se kvůli tomu začali odvracet. Nevěděli zkrátka, s čím by je Horst Seehofer zase překvapil.

Na místo nového šéfa křesťanských sociálů má namířeno staronový bavorský premiér Markus Söder. I on zcela v souladu se Seehoforovou tradicí vyzkoušel před říjnovými volbami leccos, aby přitáhl pozornost voličů.

Nebylo mu to ale nic platné a procenta v průzkumech klesala dál. Jeho výhodou ale bylo, že se mohl schovat za Seehofera a všechny neúspěchy dát za vinu jemu. Až bude stranickým předsedou Söder, už to tak lehce nepůjde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.