Robert Schuster: Jak Horst Seehofer prolomil ledy v česko-bavorských vztazích

6. prosinec 2017

Dozvuky zářijových voleb do německého Spolkového sněmu vyústily po více než dvou měsících k prvním výrazným personálním změnám v nejvyšších politických patrech.

Bavorský premiér a šéf křesťanských sociálů Horst Seehofer oznámil, že při regionálních volbách na podzim příštího roku již nebude obhajovat svůj mandát a začátkem roku opustí po necelých deseti letech křeslo šéfa bavorské vlády. Předsedou strany chce ovšem zůstat i nadále. Novým bavorským premiérem se má stát dosavadní zemský ministr financí Markus Söder.

Jméno Horsta Seehofera je neodlučitelně spjato s pozitivním vývojem česko-německých a především česko-bavorských vztahů v posledních letech. Když totiž přijel v polovině prosince roku 2010 do Prahy, bylo to považováno za malou senzaci.

Důvodem bylo, že se tehdy jednalo o první oficiální návštěvu předsedy bavorské vlády u nás. Navzdory tomu, že Česko bylo v té době již šestým rokem plnoprávným členem Evropské unie a železná opona oddělující po desetiletí Bavorsko od českých zemí byla v té době minulostí dokonce již 21 let.

Šéf bavorské CSU Horst Seehofer

Z ekonomického hlediska sice dosahoval objem vzájemného obchodu každoročně nových rekordů a míra propojenosti rostla. Přesto však bavorská a česká politická reprezentace do té doby spolu na nejvyšší úrovni vůbec nekomunikovaly. Mohly za to nevyřešené otázky společné minulosti, související zejména s vyhnáním sudetských Němců z Československa po druhé světové válce.

Sázka na pragmatismus

Většina z nich tehdy zakotvila v Bavorsku, kde výrazně přispěla k jeho hospodářskému vzestupu. Politicky se jejich největším advokátem stala bavorská vláda a tím i po desítky let vládnoucí Křesťansko-sociální unie (CSU).

Ještě jeden ze Seehoferových předchůdců, Edmund Stoiber, pravidelně hřímal na každoročním svatodušním srazu sudetských Němců, že on nepojede do Prahy tak dlouho, dokud zůstanou součástí českého právního řádu takzvané Benešovy dekrety, jež se po roce 1945 staly východiskem pro konfiskaci majetku sudetských Němců i proto, že se stali občany druhé kategorie.

Šéf bavorské CSU Horst Seehofer

Seehofer byl v tomto ohledu jiný. Uvědomil si, že vyřešení některých nedostatků, jako například málo rozvinuté dopravní infrastruktury, se neobejde bez politických řešení, a že ta zase nejsou možná bez přímých a oficiálních rozhovorů mezi Mnichovem a Prahou.

A tak tenkrát udělal se svou historickou návštěvou první krok, i s vědomím, že ho česká strana nemusí adekvátně přijmout a že doma v Bavorsku zase může u mnohých vyvolat pocit, že hodil sudetské Němce přes palubu jako nějakou nepotřebnou zátěž. Ale Seehoferovi jeho sázka na pragmatismus vyšla, a tak mohl již o čtyři roky později v Praze otevřít oficiální bavorské zastoupení.

Dnes jsou kontakty mezi českými a bavorskými vládními činiteli i díky tomu naprosto běžné, jako kdyby tomu tak bylo odjakživa. I v tom bude spočívat odkaz Horsta Seehofera, na nějž může jeho nástupce bez problémů navázat.

autor: rsc
Spustit audio