Robert Schuster: Dny Horsta Seehofera v německé politice jsou zřejmě sečteny

9. listopad 2017

O našich nejbližších západních sousedech, Bavorech, se traduje, že jsou politicky konzervativní a mají rádi své tradice. Stejně tak ale, že mají jistý sklon k anarchii.

Někdy tak připomínají spíš nikým neřízené střely, než regionální větev národa, který je považován za obzvlášť pořádkumilovný a systematický. Kdo ale v minulých týdnech sledoval dění uvnitř bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU), nemohl se zbavit dojmu, že v ní panuje zmatek a bezvládí.

A to vše na pozadí stále více slábnoucí autority šéfa strany a bavorského premiéra Horsta Seehofera, o jehož blízkém politickém konci se hovoří stále častěji. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, koneckonců v demokratických státech politici přicházejí a odcházejí, někdy se slávou, jindy s výpraskem.

Bavorský případ je ale zajímavý tím, že Seehoferův sestup přichází v nejméně vhodném okamžiku. Již několik týdnů totiž probíhají v Berlíně rozhovory o budoucí vládě, o níž vedle bavorských křesťanských sociálů a sesterských křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové vyjednávají Zelení a liberálové.

Seehofer se přitom ještě před jejich startem nechal slyšet, že po bolestivé ztrátě hlasů při zářijových volbách do Spolkového sněmu je to pouze on, kdo pro svou stranu dokáže vyjednat v Berlíně nejlepší možný výsledek.

Logo

Taktické manévry

Konkrétně to znamená, že bavorský premiér by rád prosadil, aby budoucí koalice ještě víc zpřísnila politiku vůči migrantům, ideálně pak rovnou přistoupila na jeho hlavní požadavek posledních let, jímž je stanovení pevného limitu, kolik běženců Německo každoročně přijme. S tím, jak ale váznou rozhovory o budoucí vládě, klesají i Seehoferovy šance cokoli prosadit.

Bavorský premiér tak čelí stále větší vnitrostranické opozici. Pro jeho odchod se již vyslovilo několik vlivných regionálních organizací křesťanských sociálů, minulý víkend se dokonce přidala i jejich mládežnická sekce. Na svém sněmu přijala rezoluci, že Seehofer musí skončit, neboť za rok čekají Bavorsko parlamentní volby.

Robert Schuster

CSU, jež regionu vládne přes šest desítek let, při nich nemůže dosáhnout žádného menšího výsledku než absolutní většiny mandátů, aby mohla - tak jako dosud - vládnout sama.

Její výsledky při celostátních volbách ale ukázaly, že od této mety jsou křesťanští sociálové aktuálně hodně vzdáleni. I kvůli tomu, že v jejich tradičních politických revírech na jihu a jihovýchodě Bavorska celkem úspěšně pytlačila protiimigrační a protievropská Alternativa pro Německo.

Až dosud dokázal Seehofer výzvám, aby rezignoval, vzdorovat, a to třeba i taktickými manévry, když například prosadil posunutí stranického sjezdu z poloviny listopadu na polovinu prosince. Tím sice získal čas. Svůj odchod z čela strany tím ale pouze o něco oddálil.

autor: rsc
Spustit audio