Robert Schuster: Sjednocení Německa aneb Jenom peníze na vybudování demokracie nestačí

4. říjen 2018
Německo slaví výročí sjednocení země

Při nedávných oslavách výročí sjednocení Německa se tradičně bilancovalo a také hodně počítalo.

Objevovaly se tak různé statistiky, kolik peněz za uplynulých 28 let bylo přesunuto z jedné části země do druhé, o kolik vydělávají východní Němci méně než jejich krajané na západě. Anebo také třeba jak se to má v obou částech kdysi rozdělené země s porodností, případně s průměrnou délkou života.

Jaroslav Šonka: Sjednocení jako podzimní téma

03107284.jpeg

Devátého listopadu 1989 padla Berlínská zeď. Pětadvacáté výročí se bude náležitě slavit. Dnes se ale připomíná důsledek pádu zdi. O rok méně uplynulo totiž od sjednocení Německa. Mají to tam jako státní svátek. A je zajímavé, jak Němci k třetímu říjnu dospěli.

Jedná se určitě o důležitá čísla, která mají silnou vypovídací hodnotu. Jedna věc se ale těmito statistikami vyjádřit nedá, ačkoli je neméně důležitá: Jak to mají východní Němci s demokracií? Přijali ji vůbec za svou v té podobě, v jaké k nim přišla ze západního Německa?

Při pohledu na události, k nimž v nových spolkových zemích před nějakou dobou došlo, nemusí být odpověď jednoznačně kladná.

Ukázalo se totiž, že východní Němci pohlížejí na řadu věcí, které se v jejich zemi odehrávají, jinak. Příkladem mohou být nepokoje v saském Chemnitzu z konce letošního léta. Tam se, jak známo, po vraždě německého občana, z níž jsou podezřelí  žadatelé o azyl, rozpoutala vlna protestů, ať už namířených obecně proti cizincům nebo na jejich podporu.

Lehce za polovinou

Ti, kteří vyšli do ulic na protest proti migraci – a zdaleka to nebyly pouze vyholené lebky - přitom často svůj hněv adresovali politickým a společenským elitám země. Mnozí stále ještě vycházejí ze svých zkušeností s komunistickou diktaturou, která je naučila nedůvěřivosti vůči těm, co rozhodují, a to i proto, že v nich vidí nástroje v rukou jiných.

Ivan Štern: Sjednocení Německa a dnešní Evropa

Oslavy sjednocení Německa

Možná bych si ani nevzpomněl, že 3. října je dnem sjednocení Německa. Tak silně se mi jedno Německo zarylo pod kůži. Ono jím v zásadě bylo i v době, kdy Německa byla nominálně dvě. To Ulbrichtovo a Honeckerovo člověk přece nemohl brát zcela vážně.

Dříve byli za takovéto hybatele v pozadí považováni komunisté v Moskvě, dnes to z jejich pohledu mohou být například eurokomisaři v Bruselu nebo američtí finančníci na Wall Streetu.

Z těchto pocitů pak těží různá protestní hnutí, na která lze narazit v každém větším městě na německém východě. Vzniká tak politické podhoubí pro protimigrační a protievropskou Alternativu pro Německo (AfD), která se snaží stále častěji klást rovnítko mezi někdejší komunistickou diktaturou a současným společenským systémem. Zatím nezašla ještě tak daleko, že by vyzývala k jeho překonání – co ale není, může ještě být.

I v obsazené západní části Německa panovala v roce 1945 velká nedůvěra vůči systému demokracie prosazovaného zejména Američany a Brity, což byli v očích mnoha Němců ti, jejichž bojová letadla ještě nedávno předtím bombardovala jejich města. Přesto tam tento model zakořenil, ukázal se být jako velmi úspěšný a bezesporu přispěl k hospodářskému blahobytu staré Spolkové republiky.

Robert Schuster

Součástí toho ale bylo i otevřené vyrovnání s nacistickou minulostí  či systém politického vzdělávání, jehož cílem bylo vychovat z lidí sebevědomé občany schopné vlastního rozhodování a kteří budou imunní vůči vábení demagogů nejrůznějšího druhu. Trvalo to ale 40 let. Na východě Německa jsou teď lehce za polovinou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.