Robert Schuster: Šéfka německé CDU vrávorá nad propastí

21. listopad 2019

Výroční konference německých politických stran se zpravidla odehrávají podle předem stanoveného scénáře. Různé zákulisní dohody nenechávají příliš prostoru pro nějaká překvapení.

Existují ale i výjimky. V roce 2018 například vládní němečtí křesťanští demokraté skutečně až na sjezdu rozhodli, který ze tří uchazečů o předsednickou funkci stranu povede a stane se tak po 18 letech nástupcem kancléřky Angely Merkelové.

Čtěte také

Zmíněné klání vyhrála tehdejší generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová a zdálo se, že to je řešení, s kterým nakonec budou moct žít všichni.

Jenomže rok se s rokem sešel a autorita nové předsedkyně je povážlivě nízká. Mohou za to některé její sporné výroky. Aby toho neměla málo, přibrala si k tomu navíc v létě ještě šéfování náročnému ministerstvu obrany. Pod jejím vedením strana připomíná spíš rozladěný sbor sólistů než harmonický orchestr a ona sama si nedokáže zjednat potřebnou autoritu.

Nejde ovšem pouze o otázku, jestli je Krampová-Karrenbauerová vhodnou předsedkyní, či nikoli. Minulé měsíce ukázaly, že němečtí křesťanští demokraté zjevně tápou, jak dál. Jejich celostátní koalice se sociálními demokraty může každou chvíli skončit, pokud by sociální demokraté dospěli k závěru, že by to byla jediná cesta, jak zabránit vlastnímu propadu do politické bezvýznamnosti.

Návrat Friedricha Merze?

Čtěte také

V regionálních volbách, zejména na východě Německa, křesťanským demokratům vyrostla v podobě protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) agresívní konkurence v boji o pravicové voliče.

A navíc se stále většími obtížemi se vyrovnávají se skutečností, že kancléřka Merkelová sice vyklidila místo ve vedení strany, ale dodržuje zásadu nevměšování se do stranických záležitostí tak důsledně, jako by s ní už nechtěla mít nic společného.

Jeden z politiků strany v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas shrnul stávající vnitřní rozpoložení následujícími slovy: „Jsme unaveni z radikálního pragmatismu posledních let, po programové stránce jsme úplně na dně, chybějí vize jak pro stranu samotnou, tak i pro německou společnost.“

Čtěte také

Mnozí ve straně by proto nejraději zatáhli za záchrannou brzdu a šéfku Krampovou-Karrenbauerovou odstavili na vedlejší kolej. Ne, že by ji chtěli přímo svrhnout, ale mohli by jí například znemožnit nominaci na hlavního volebního lídra strany pro příští celostátní volby, které proběhnou nejpozději na podzim 2021.

V čele těchto snah stojí zejména tradičně odbojná mládežnická sekce strany, s níž se v minulosti už potýkali i jiní předsedové, včetně Helmuta Kohla či Angely Merkelové. Požadují, aby o příštím volebním lídrovi rozhodli všichni členové strany v referendu. Neříkají to sice otevřeně a nahlas, ale vidí v tom cestu, jak dostat znovu do hry Friedricha Merze, bývalého vrcholného politika strany, který loňský souboj o vedení jen těsně prohrál.

Robert Schuster

A právě Merz již předem avizoval, že plánuje přednést zásadní projev, v němž prý hodlá nastínit, co dál. Během uplynulého roku nenechal nikoho na pochybách, že považuje sám sebe za lepšího lídra, než je Krampová-Karrenbauerová.

Současná předsedkyně naopak dostane na nadcházejícím stranickém sjezdu zřejmě poslední šanci. Žádný další restart jí strana zvyklá vyhrávat už nepovolí.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.