Robert Schuster: Nové vedení německé CDU aneb Odsouzeni ke spolupráci

10. prosinec 2018

Němečtí křesťanští demokraté mají od minulého víkendu nové vedení. To znamená především, že je po osmnácti letech povede jiná předsedkyně, 56letá Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Stejně tak ale, že generálním tajemníkem strany, a tím i nejbližším spolupracovníkem šéfky křesťanských demokratů, se stal 33letý Paul Ziemiak – poslanec s polskými kořeny, který se narodil v roce 1985 ve Štětíně.

Annegret Krampová-Karrenbauerová a Paul Ziemiak

Nový politický tandem v čele nejsilnější německé vládní strany má odrážet názorové rozpoložení jejích členů. Ti se totiž už nějakou dobu dělí na dva tábory, které – jak ukázala volba stranického předsedy – jsou přibližně stejně velké.

Adam Černý: Merkelová se loučí s vedením CDU

Angela Merkelová

Potlesk byl dlouhý, zasloužený a ve stoje, ale o bouřlivých ovacích už by se dalo těžko mluvit.

První skupinu je možné označit za křídlo opatrných modernizátorů. Chtějí otevřít stranu pro nové skupiny voličů. V zásadě se jedná o pragmatiky, kteří se obejdou bez nějaké velké ideologické zátěže.

Zároveň také podporovali dosavadní šéfku strany, německou kancléřku Angelu Merkelovou. A to i v otázkách, které společnost v minulosti rozdělovaly anebo stále ještě rozdělují, jak se to například stalo u migrační politiky či jak ukázalo rozhodnutí uzavřít jaderné elektrárny a přejít na obnovitelné zdroje. Do této skupiny patří čerstvá předsedkyně Krampová-Karrenbauerová.

Druhé křídlo sledovalo všechny změny posledních let, jimiž prošli křesťanští demokraté, se značnou skepsí. Jeho stoupenci hovořili často o nadbíhání dobovým náladám, případně o přebírání postojů, které byly dříve charakteristické pro Zelené nebo i jiné levicové strany.

Rozhodne Sasko a Durynsko

Jejich rozhořčení pak vrcholilo, když Merkelová a její vláda souhlasily s příchodem tisíců běženců do země a odmítaly tento proud zastavit uzavřením hranic. Mezi nejhlasitějšími kritiky vlády nechyběla ani nastupující mladá generace křesťanskodemokratických politiků, mezi něž patřil právě i nový generální tajemník Ziemiak.

Německá kancléřka prosazuje do čela strany „malou Merkelovou“

Angela Merkelová

Včera začalo v německé Sociálnědemokratické straně (SPD) referendum o vytvoření velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU. Jeho výsledky budou vyhlášené 4. března. Své hlasy do té doby může odevzdat 463 tisíc straníků SPD. Předchozího referenda o vstupu do vládní koalice, které proběhlo v roce 2013, se zúčastnily čtyři pětiny členů partaje a tři čtvrtiny z nich tehdy velkou koalici podpořily.

Teď budou muset Krampová-Karrenbauerová a Ziemiak spolupracovat, dokonce by se dalo říct, že jsou k tomu odsouzeni. Křesťanským demokratům v minulosti vždycky nejvíc škodilo, pokud nebylo jasné, kdo má ve straně hlavní slovo. Zároveň, když z jejího vedení zaznívalo příliš mnoho protichůdných hlasů najednou.

Hned příští rok také ukáže, jaké jsou skutečné možnosti nových lídrů. V květnu proběhnou volby do Evropského parlamentu, které křesťanští demokraté v minulosti s přehledem vyhrávali. Letos by na tom měli ještě větší zájem, když jejich střechovou organizaci, evropské lidovce, do nich povede německý politik Manfred Weber, který by následně rád vystřídal Jean-Clauda Junckera v čele Evropské komise.

Robert Schuster

Klíčová bitva se pak ale odehraje na podzim ve východoněmeckých spolkových zemích Sasku s Durynskem. Tam nepůjde křesťanským demokratům o nic menšího než o obhajobu prvenství a odražení politických radikálů na pravici a levici. Nejpozději pak se mimochodem také rozhodne, jak dlouho ještě zůstane bývalá šéfka strany Angela Merkelová německou kancléřkou.

Spustit audio