Robert Schuster: Aféra s odposlechy ukazuje, že Němci jsou pro ruskou propagandu lákavým cílem

8. březen 2024

Německo čelí obrovskému skandálu, když vyšlo najevo, že se Rusku podařilo zachytit důvěrnou komunikaci vysoce postavených důstojníků jeho vojenského letectva. Šlo v ní o taurusy čili střely s plochou dráhou letu, o něž vláda v Kyjevě Berlín dlouhodobě žádá. Mimo jiné i proto, že si od nich slibuje zvýšení úderné síly své armády a zvrácení aktuálně nepříliš příznivého vývoje na frontě.

Čtěte také

V Německu se naopak děsí představy, že by taurusy mohly doletět hluboko do ruského vnitrozemí. Nedávno to poněkud lapidárně, leč výstižně, vyjádřil jeden z předních německých komentátorů: Spolková vláda má zkrátka strach, že jedna takováto střela by jednoho dne mohla zasáhnout „třetí okno nahoře v Kremlu“ a pak by byl doslova „oheň na střeše“.

Především pro kancléře Olafa Scholze jde o velkou blamáž, a to hned z několika důvodů. Tím prvním je, že i on sám si musí připadat šatů zbavený. Kudy chodí, tam prohlašuje, že spolková vláda taurusy Ukrajině nedodá. To je z jeho strany spojeno s konzistentní argumentací, že Německo by tím mohlo být zataženo do přímé konfrontace s Ruskem.

Jenomže z odposlechnutého hovoru vysoce postavených leteckých důstojníků plyne, že navzdory tomu, co celou dobu prohlašuje kancléř, vojáci už zcela reálně diskutovali o možnostech nasazení tohoto zbraňového systému.

Čtěte také

Mimo jiné nahlas přemýšleli o zničení Kerčského mostu, který spojuje Ruskem protiprávně anektovaný Krymský poloostrov s územím Ruské federace, a má tudíž pro Moskvu hodně symbolický význam.

Takže se teď nabízí otázka, zda má Scholz pod kontrolou armádu, jejímž by byl během krizové situace vrchním velitelem.

Rozbuška v německé společnosti

Druhá rovina je vnitropolitická. V německém Bundestagu, který by musel dodávku tohoto zbraňového systému posvětit, podle všeho existuje většina, která by předání taurusů schválila. Akorát by to nebyla většina na bázi současné Scholzovy koalice. A to je pro kancléře problém.

Navíc v řadách jeho sociálních demokratů už mnozí začali myslet na příští volby. Někteří stratégové se netají nápadem jít do nich s tématem, že sociální demokraté jsou garanty míru i proto, aby vzali vítr z plachet nové levicové konkurenci v podobě strany postkomunistky Sahry Wagenknechtové. Dodání taurusů na Ukrajinu by bylo s takovýmto příběhem v příkrém rozporu.

Čtěte také

Pak je tu ještě třetí aspekt a ten je širší, geopolitický. Pro ruskou propagandistickou mašinérii je nahrávka německých důstojníků darem z nebes.

Jednak jim umožňuje udržovat obraz Německa jako agresora, tím pádem vytvořit myšlenkovou spojku s nacistickým wehrmachtem, který byl poražen hrdinnou Rudou armádou, a to za maximální mobilizace všech dostupných sil během Velké vlastenecké války.

Zároveň jim dovoluje hodit rozbušku i do německé společnosti. Například úvahy, že by ruské hypersonické rakety Zirkon mohly doletět mimo jiné až do západoněmeckého Kolína nad Rýnem a v rámci odplaty za Kerčský most zničit Hohenzollernský železniční most v samém centru města, hned vedle slavného dómu, určitě nezůstanou u znejistěné německé veřejnosti bez odezvy.

Robert Schuster

Německo se tak ocitlo v paradoxní situaci. Tak dlouho se chtělo vyhnout přímé politické konfrontaci s Ruskem, až se najednou stalo hlavním terčem ruské válečné propagandy.

Ale upřímně řečeno, tato situace by pravděpodobně nastala i bez nešťastného rozhovoru důstojníků německého letectva. Na to je totiž Německo s jeho nerozhodnou vládou, blbou náladou kvůli nepříznivému ekonomickému vývoji a celkově rozdělenou společností příliš lákavým a možná i jednoduchým cílem.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio