Robert Břešťan: Tlak zdola a konec pasti na turisty

11. červen 2018

Nestává se často, aby se zákony v Česku měnily díky tlaku zdola. Občas se to ale stane.

Stačí připomenout slovo „šmejdi“, které i v obecné řeči zdomácnělo jako synonymum pro podvodné prodejce. Zejména pro ty vydělávající na takzvaných prodejních akcích nevybíravým tlakem obvykle na důchodce.

S pražskými taxikáři jezdím ob den, ale na ulici bych si na ně nemávl, říká Janek Rubeš

Janek Rubeš

„Taxík si vzít můžu. Tahle podvodná skupinka je malá. V Praze jezdí tisíce taxikářů a jsou to fajn chlapi a ženské, kteří práci odvádějí za férové ceny a dělají opravdu dobrou práci. Jezdím taxíkem dokonce ob den, ale je pravda, že na něj nemávnu na ulici, to bych neriskoval,“ říká autor osmidílného seriálu Praha vs. prachy, který odkrývá podvodné praktiky nejen pražských taxikářů nebo směnárníků vůči turistům. Hostem Osobnosti Plus je režisér a kameraman Janek Rubeš.

Na nekalé praktiky obchodníků upozornil v dubnu 2013 dokumentární film Šmejdi režisérky Silvie Dymákové; vyvolal značnou odezvu a významně přispěl k tomu, že se tématem začali zabývat i politici. V roce 2014 se díky tomu změnil zákon o ochraně spotřebitele.

Po čase tu máme další případ toho, jak vytrvalá práce novináře či dokumentaristy tak dlouho upozorňuje na zásadní problém, až i konečně odpovědní lidé pochopí, že to opravdu problém je. Konkrétně jde o směnárny škubající zahraniční turisty tak důkladně, že to už po cenách pražských taxikářů vstoupilo jako varování do turistických průvodců.

Reportér Janek Rubeš tak dlouho ve svých internetových videích poukazoval na skryté poplatky, nevýhodné kurzy a otevřené okrádání turistů v některých pražských směnárnách – až se ucho utrhlo.

Aktuální krok ČNB

Respektive ve spolupráci s ním zákonodárci Rakušan, Farský a Gazdík sepsali návrh nového směnárenského zákona. Ukázalo se, že je to vlastně i mediálně vděčné téma, a tak současná vláda návrh opozičních poslanců odmítla jako nedokonalý, a na konci května schválila svůj návrh; v mnohém podobný.

„Šmejdi” oprášili staré triky. Důvěřivým seniorům nabízejí předraženou elektřinu nebo plyn

Podomní prodej

Falešní kominíci, falešní pokrývači, falešní topenáři… Seznam podvodníků, kteří se objevují u dveří starších lidí a chtějí z nich vyždímat peníze, je opravdu dlouhý a pestrý. Nejčastěji u seniorů zvoní prodejci elektřiny a plynu. Jejich finty bývají dost podobné: většinou zákazníkovi nabídnou drahou a zbytečnou službu.

Hlavní změnou je možnost, která se směnárnám pranic nelíbí – zákazník bude moct do dvou hodin od výměny peněz přijít zpět a nechat si vrátit své peníze až do ekvivalentu 1000 eur.

Dalším bodem je povinnost řádně a srozumitelně zákazníky informovat o okolnostech směny – tedy mít vyvěšen v provozovně jen jeden kurzovní lístek; žádné takzvané „VIP kurzy“ či lístky, na nichž je dopsáno „toto není kurzovní lístek“, jak se to děje dnes.

Jinak by ale mělo být svatým právem každé směnárny určit si výši kurzu. Pak by měl ale promluvit trh a zdravý rozum toho, kdo do směnárny vstupuje. Pokud vám jedna směnárna za euro nabídne 15 korun a druhá 25 (a vy to víte), jakou si vyberete?

Důchodce na tripu – rozhlasový dokument o tom, jak český penzista naletěl podvodníkům

Tohle, Vladimíre, dostaneš, slibovala v e-mailech Sonya

Penzista ze Sušice se nechal nachytat na podvodné e-maily a hrozí mu doživotní vězení v Hongkongu. Kam se hrabou čeští šmejdi na zkušené africké scumery, kteří dokáží vytáhnout z důvěřivých lidí desetitisíce korun jen na základě e-mailů. Osoby výjimečně naivní dostanou scumeři s příslibem snadného zisku do letadla a nakonec za mříže.

O to zajímavější je aktuální krok České národní banky, která má ze zákona dohled nad směnárnami na starost. Ta nyní společnosti Chequepoint (v reportážích Janka Rubeše neblaze proslulé) odebrala k 11. červnu povolení k činnosti směnárníka a přidala pokutu 1,2 milionu korun. Podle ČNB směnárna „ve významném vzorku kontrolních směn“ řádně neposkytla potřebné informace.

I když zákon umožňuje trestat směnárny pokutami až do výše pěti milionů korun, nejvyšší pokuta, kterou do této doby ČNB některé směnárně uložila, byla milion. Banka to vysvětlovala tím, že podle právního řádu nesmí být uložená pokuta pro sankcionovaného likvidační. Nyní jednu směnárenskou společnost rovnou zrušila.

Robert Břešťan

Inu, časy se mění. Jen zůstává záhadou, proč si i po čtvrt století pořád ještě čteme o tom, že si taxikář model teplákovka a zlatý řetěz za kilometrovou jízdu v centru Prahy řekne důvěřivému cizinci o sumu, za kterou se dá koupit letenka do Londýna. Tlaku na změnu je na to víc než dost.

Autor je šéfredaktorem HlídacíPes.org

autor: bre
Spustit audio