Riziko šíření koronaviru na zahrádkách restaurací je malé, míní hygienička

12. květen 2020

Od pondělí mohou být otevřené hospody s prodejem přes okénko a mohou fungovat také zahrádky u restaurací. Zákazníci nemusí mít na zahrádce roušku, když jedí nebo pijí, a stoly musí být rozmístěné tak, aby lidé, kteří spolu nesedí u jednoho stolu, byli nejméně 1,5 metru od sebe. A stejná vzdálenost musí být i od kolemjdoucích.

„Pokyny jsou jasné. Jedná se především o dodržování rozestupů, při vstupu do venkovních i vnitřních prostor provozovny musí být dezinfekce a před usazením každé nové skupiny zákazníků je třeba dezinfikovat stoly,“ uvádí Zdeňka Shumová z Hygienická stanice hl. m. Prahy.

Čtěte také

Domnívá se, že při dodržování všech stanovených opatření je riziko šíření koronaviru na zahrádkách malé.

Některé už ale znovu neotevřou. Potvrzuje to provozovatel restaurací a známý český kuchař Jaroslav Sapík, podle něj půjde především o malé venkovské podniky, které nemají dostatečné rezervy.

„Každý, kdo podniká, by měl mít rezervu minimálně na tři měsíce, když se něco stane. Může se totiž stát i úplně jiný malér. Snažíme se držet personál, ale je jasné, že některé podniky už neotevřou,“ konstatuje.

V nejhorší situaci se podle Sapíka ocitnou hotely, protože zahraniční turisté do Česka zřejmě jen tak nepřijedou. Tuzemské restaurace by naopak mohly na krizi vydělat, protože Češi budou více cestovat po republice.

Žádné velké peníze (stát) rozdávat nemusí, ale všem restauracím a hotelům by pomohlo, kdyby se třeba do příštího února osvobodily od daní.
Jaroslav Sapík

Stát měl „vypnout“ daně

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské by odpuštění daní provozovatelům restaurací a hotelů znamenalo velký výpadek příjmů státního rozpočtu. Pokud by k tomu došlo už na začátku krize, mohlo jít o rychlou a účinnou pomoc.

Čtěte také

„Vláda mohla některé daně ne odpustit, ale odložit,“ míní Horská. Ztráty podle ní budou veliké napříč celou ekonomikou, například automobilový průmysl klesl o třetinu, restaurace o desetinu a cestovní ruch v desítkách procent.

Ekonomka kritizuje vládu za to, že deklaruje bohatou pomoc firmám, ale ta reálná je daleko nižší. „Kdo rychle dává, dvakrát dává. Stát mohl odložit daně, u restaurací by byla velká pomoc v odložení DPH. Výpadek příjmů by nebyl tak krutý a stát by firmám opravdu pomohl,“ zdůrazňuje.

„Mohli jsme lidem pomoci tím, že bychom na chvíli ‚vypnuli‘ některé daně, a potom je zase postupně vraceli do normálu s tím, jak bude nabíhat ekonomika. Dost možná by přežilo daleko více firem,“ uzavírá Horská.

Spustit audio

Související