Rizika vakcinace jsou mnohonásobně nižší než rizika u neočkovaného pacienta, tvrdí lékař

8. prosinec 2016

Mezi mnohé kontroverze moderní medicíny patří kromě homeopatie, čínské medicíny nebo domácích porodů také povinné očkování. Právě o něm a s ním spojených etických dilematech promluví na dnešní pražské konferenci lékařka se zaměřením na homeopatii Ludmila Eleková.

„Základní dilema je to, že u každého člověka může dojít k vedlejším účinkům nebo dlouhodobému poškození zdraví,“ uvedla ve vysílání Českého rozhlasu lékařka.

Ta je přesvědčena, že pokud se očkují všichni a povinně, je nevyhnutelné, že dojde u některých jedinců k poškození. Navíc, dodává, nejsou podle ní známá rizika očkování, protože k vážným poškozením skutečně dochází.


Viděla jsem osobně děti, které byly vážně poškozeny očkováním… Když budete podvyživené dítě někde ve slumu, tak na černý kašel samozřejmě zemřete, ale dneska je to spíš nepříjemnost… Do roku 2000 vůbec nebyl zkoumán celkový mechanismus vakcíny, co dělá s celkovou imunitou a organismem. Ludmila Eleková

„Kdyby ty vakcíny byly tak údajně úžasně bezpečné, tak by nemělo docházet k situacím, kdy jsou celosvětově vyplácena miliardová odškodnění za poškození na zdraví nebo úmrtí,“ soudí Eleková.

Podle ní je velmi naivní a nebezpečné se nechat ukolébat tím, že jsou vakcíny „úžasně bezpečné“, protože komplikace se prý nehlásí. „Nehlásí se zhruba 90 až 99 % procent reálně nastalých účinků a to neříkám já, ale světoví odborníci.“

Primář dětského oddělení nemocnice ve Strakonicích Martin Gregora souhlasí, že není možné u každého jedince odhadnout, jaká rizika přinese vedlejší účinek účinné látky při očkování.


Jsou samozřejmě různě závažné komplikace, ale musíme se podívat na druhou misku vah, a ta je jasná: není pravda, že by nemoci neexistovaly a byly vyhubeny. S výjimkou planých neštovic tu ostatní nemoci jsou. To není žádné strašení. Není pravda, že když je rok 2016, že neexistují spalničky nebo černý kašel. My víme, že jsou a víme, kolik dětí v Evropě na tyto nemoci zemřelo. Martin Gregora.

Není ani možné očkování „ušít na míru“ danému jedinci. „Nevidíme mu do organismu, ale tak je to s jakoukoli léčbou.“

Primář připomněl, že z historických dat vyplývají rizika vakcinace. „A určitě víme, že jsou mnohonásobně nižší než rizika neočkovaného pacienta, který onemocní nemocí, proti které je očkování určeno.“

Lékař upozornil na osobní zkušenosti s neočkovanými pacienty. „Na rozdíl od paní doktorky jsem viděl umírat dítě na černý kašel. Ty děti u nás skutečně umírají, a to jsou dohledatelné statistiky. Jde o děti, které nestihly být očkovány. Také jsem viděl dítě, a nebylo jediné, které umíralo na zánět mozkových blan. Jsou známá těžká poškození dětí, které nebyly očkovány proti spalničkám a propukla u nich těžká spalničková pneumonie nebo spalničková encefalitida.“

„To nebezpečí, se kterým se běžně nesetkáváme, tak přestáváme vnímat jako nebezpečí, ale ono tady reálně existuje,“ shrnul Martin Gregora.

autoři: rkr , oci
Spustit audio