Richard Seemann: Švýcaři v referendu zamítli nákup Gripenů

20. květen 2014

Nezvykle vysoká nadpoloviční účast švýcarských voličů se v nedělním referendu – závazném pro vládu – vyslovila ke čtyřem návrhům. Ve dvou případech byly zamítnuty, ve dvou dosáhly jasné podpory.

Všeobecně panuje názor, že 55 procent občanů bylo ochotno dostavit se v neděli k volebním urnám především kvůli návrhu zakoupit pro armádu 22 švédských Gripenů za 3,1 miliardu franků, což je 70 miliard korun.

Pro Švýcary to bylo zřejmě příliš mnoho a jeden a půl milionu, tedy téměř 53,5 procent voličů, tento návrh především z francouzské části odmítlo. Osmimilionové Švýcarsko tedy prozatím nenakoupí nová bojová letadla a ponechá si dosluhující dvacet let staré F/A 18.

Čtěte také

Armádní odborníci upozornili, že do roku 2020 však bude muset být problém náhrady nadzvukových stíhaček vyřešen. Mementem se stala únorová událost, kdy švýcarské letectvo nemělo k dispozici jediný stroj, který by doprovodil unesené dopravní letadlo směřující z Etiopie. Musel být povolán francouzský stíhač, aby jej eskortoval na švýcarské letiště.

Dále byl zamítnut 73 procenty voličů návrh na stanovení minimální mzdy ve výši 18 euro za hodinu. Iniciátoři tohoto návrhu, levicové strany a odbory, se snažili prosadit, aby pracující obdržel minimálně měsíční mzdu ve výši 3300 euro, tedy kolem 90 tisíci našich korun.

Švýcarské franky

Předkladatelé návrh zdůvodňovali s ohledem na drahé švýcarské životní náklady, především pokud jde o poplatky za bydlení. V alpské konfederaci tak nadále nebude stanovená minimální mzda, a tím je potvrzena zásada, že stát se nemá vměšovat do určování odměn za práci.

Oproti tomu další dvě iniciativy byly schváleny jasnou většinou voličů. V prvém případě šlo o nulovou toleranci vůči pedofilům. Dvě třetiny voličů se vyslovily pro to, aby pedofilové nemohli nadále pracovat s dětmi.

Drtivou většinou 88 procent pak přijala švýcarská společnost návrh, aby primární lékařská péče byla zakotvena v ústavě. Tím bude zavázána konfederace, a jednotlivé její kantony budou muset všem poskytnout přístupnou zdravotní péči vysoké kvality.

Spustit audio