Richard Seemann: Proč mezi Vídní a Ankarou létají silná slova

1. březen 2017

Rakouský spolkový ministr zahraničí za lidovou stranu Sebastian Kurz prohlásil, že Recep Tayip Erdogan je vítaným hostem v Rakousku, pokud přijede jako prezident k rozhovorům na nejvyšší úrovni, ale nikoliv jako agitátor pro zavedení prezidiálního systému ve své zemi. Poté se mezi Vídni a Ankarou rozpoutala diplomatická válka.

Kurz v neděli prohlásil, že odmítá, aby jeho země hrála jakoukoliv roli ve volebním boji cizí země, při kterém by polarizace spočinula na bedrech Rakouska. Vnitropoliticky by to pak vedlo k zesílenému napětí a stalo by se překážkou v integraci imigrantů.

To vyvolalo počátkem týdne nelibou reakci v Ankaře. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus prohlásil, že se Rakousko nemá starat o referendum, protože jeho země jej bude prosazovat po celé Evropě. Odmítavé stanovisko ke Kurzově stanovisku v úterý vyjádřila i turecká diplomacie.

Nyní vstoupil do diskuse i sociálnědemokratický rakouský spolkový kancléř Christian Kern. Prohlásil, že pokud Erdogan chce vystoupit v Rakousku, musí si uvědomit, že zde platí zákon vztahující se na demonstrace, kterému by se musel podřídit.

Urychlené vypovězení nežádoucích imigrantů

Rakousko má s Erdoganem negativní zkušenosti, když ten před třemi lety vystoupil ve Vídni před více jak deseti tisíci svými přívrženci při příležitosti prezidentských voleb. Již tehdy Kurz kritizoval jeho volební projev, protože se postaral o vyvolání nepokojů v Rakousku. Poté se oba státníci sešli, kde mu zopakoval svou kritiku.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz

Už 16. dubna budou Turci hlasovat o zavedení prezidentského systému. Političtí analytici očekávají konec demokratických práv v Turecku, kde dochází k masovému pronásledování Erdoganových odpůrců. Proto by vystoupení Erdogana v Rakousku mohlo mít nedozírné následky.

Rakouská spolková vláda z obavy před ohrožením občanského míru v důsledku přílivu imigrantů zavedla řadu opatření týkajících se přísných hraničních kontrol a stanovení roční 40 tisícové horní hranice pro imigrační žádosti.

Nyní v úterý koaliční vláda sociálních demokratů a lidovců připravila balíček zákonů pro parlament, který má zavést právní opatření vůči imigrantům týkající se prodloužení jejich zadržení, vyšší tresty za přestupování zákona a znemožnění přístupu k základním životním potřebám. Cílem má pak být urychlené vypovězení nežádoucích imigrantů zpět do jejich zemí.

Spustit audio