Revolucí, pučem ani zavražděním Putina se nic nevyřeší. Celý ruský systém je prorostlý metastázemi rakoviny, varuje Kelin

28. únor 2024

Nikdo nemůže za to, kde a komu se narodil, je potřeba přestat lomit rukama, ale snažit se pochopit, říká na adresu Rusů bývalý zástupce ruské menšiny v Radě vlády pro národnostní menšiny Alexej Kelin. „Rusko nepotřebuje symptomatickou léčbu, ale kauzální. Pokud pochopíme, proč do současné situace spadlo, můžeme najít efektivní metody k vyléčení společnosti,“ říká v Osobnosti Plus.

„Všechny obranné kroky, na které celý demokratický Západ vynakládá řádově procenta z toho, kolik ruský zločinecký režim dává do své agrese a propagandy, jsou minimálně efektivní. Nemluvě o tom, že jsme tak dva kroky pozadu,“ myslí si historik.

Čtěte také

„Je potřeba přestat Rusy označovat za nějakou méněcennou rasu. To je jen sjednocuje. Ty málo myslící – a v každé společnosti je jich řádově 80 procent, v Rusku možná o něco víc – to vede k tomu, že se snáz stanou oběťmi velkého vůdce, který je umí dokonale zmanipulovat.“

Stanovit diagnózu

Kelin přiznává, že ještě před válkou na Ukrajině považoval Západ Rusko za svého obchodního partnera, nebyl proto důvod jim nějak pomáhat.

„Samozřejmě každý národ odpovídá za svůj osud, stejně jako to má každý člověk. Ale je potřeba stanovit diagnózu, proč k tomu došlo. A tím důvodem je takzvaná privatizace v 90. letech, kdy tam byl rozkradený stát přivedený k bankrotu. Důchodci nedostávali tři čtvrtě roku důchod, krachovalo tam všechno, veškerá ekonomika a podobně,“ rekapituluje Kelin.

„Přitom to nejdřív vypadalo, že konečně doženou Západ. V Rusku se ale problémy vždy řeší velice radikálně. Dokonce to vypadalo, že ,opilce‘ Jelcina ,zvednou na vidle‘. On pak potřeboval obětního beránka a našel Vladimira Vladimiroviče Putina, o kterém si myslel, že je to nevýrazná osobnost,“ pokračuje.

Je potřeba budoucí ruskou intelektuální elitu připravit a vychovat tak, aby uvěřili, že je možné demokracii v Rusku jednou vybudovat.
Alexej Kelin

„Putin se tak dostal na významnou pozici s tím, že celou zemi zachrání. Jenže on měl mentalitu pocházející z pouličních band, kde vyrůstal. Uměl se chovat velice ,vypečeně‘ a navíc byl důstojníkem KGB. Tato tajná služba, která se předtím přikrčila, se za Putina zas začala narovnávat a aktualizovat.

Navenek Putin ale samozřejmě všem říkal, že Rusko půjde demokratickým směrem,“ dodává historik s tím, že mu to „zbaštili“ úplně všichni.

Léčba na dálku

Léčba ruské společnosti by měla podle Kelina začít hlavně u nejmladší generace. Zároveň však připouští, že za současné aktivity tajných služeb a různých restrikcí je to velmi složité.

Čtěte také

Ani za dva roky války se podle něj navíc Rusové nijak nezměnili, a zřejmě ani nezmění.

„Elita je už v zahraničí, ale ani se není mezi sebou schopná domluvit. Navíc nevidí žádnou reálnou možnost něco ovlivnit. I proto, že s amatérskými prostředky můžete dosáhnout pouze amatérských výsledků. Tady je potřeba, aby se Západ rozhodl jít ,k jádru věci‘ a začít ruskou společnost léčit, hlavně do nich investovat,“ naznačuje historik.

Nikdo by přitom neměl na ruskou agresi zapomínat, naopak se musí stále lidem vysvětlovat a připomínat.

Oni v Kremlu nejsou žádní čučkaři, na rozdíl od našich tajných služeb.
Alexej Kelin

„Nemůžeme ovlivnit všechny, hlavně ty, kteří žijí mimo velká města – bez plynu, vody, kanalizace a jen s propagandou v televizi. Tito Rusové mají problémy vůbec přežít. Ale je potřeba budoucí intelektuální elitu, která může vytvořit to ,jádro‘, připravit a vychovat tak, aby uvěřili, že je možné demokracii v Rusku, jednou v budoucnu vybudovat,“ neztrácí Kelin naději.

„Žádnou revolucí, pučem, zavražděním Putina se nic nevyřeší. Protože celý ten systém je prorostlý metastázemi rakoviny. Vždyť se podívejte, jak tato rakovina, která je v Rusku už přes sto let, expandovala do Číny, Jižní Ameriky i jinde. A úspěšně se jim daří rozkládat Evropskou unii – podívejte se na Maďarsko, Polsko, Slovensko. Oni v Kremlu nejsou žádní čučkaři, na rozdíl od našich tajných služeb,“ uzavírá Alexej Kelin.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související