Revizionisté na Filozofické fakultě jsou, ale nejde tak redukovat celou školu, říká budoucí děkanka

7. září 2021

Lingvistka Eva Lehečková vystřídá v únoru příštího roku ve funkci děkana Filozofické fakulty Univerzity Karlovy historika Michala Pullmanna, který loni odmítl vyvěsit na budovu fakulty billboard s Miladou Horákovou a textem Zavražděna komunisty. „Já bych volila řešení, že bychom vyvěsili něco, co by inteligentně ukázalo na to, že je to pro nás příliš velká zkratka,“ odpovídá budoucí děkanka na otázku, jestli by postupovala stejně.

To, že Horáková byla zavražděna komunisty, přitom nerozporuje, ale je to zkratka.

Plakát s Miladou Horákovou u Nuselského mostu

„Není lživá, ale někteří členové vedení fakulty upozorňovali na to, že toto nezpochybňují tím, že billboard nevyvěsili. Jinak kdybychom nectili tragický osud Milady Horákové a odkaz té situace, tak bychom nepořádali každým rokem pietu,“ vysvětluje. 

Na přímou otázku, jestli by tedy billboard pod jejím vedením na fakultě visel, říká: „Ne, vyvěsili bychom něco jiného, abychom zachovali odkaz Milady Horákové.“

A dodává: „Aby to bylo jinou zkratkou, která by pro nás byla přijatelná.“

Přístup Pullmanna je dost odlišný

Některé kroky děkana Pullmanna, případně změny, které neudělal, považuje Lehečková za úkoly pro nové vedení fakulty. Na druhou stranu uznává: „Myslím, že každý děkan vstupuje do jiného kontextu. Pro mě je těžké nastupovat po děkanovi Pullmannovi, protože náš přístup k vedení fakulty je dost odlišný.“

Dalším důvodem, proč to podle Lehečkové bude složitější situace, jsou peníze.

Čtěte také

„Fakulta bude v příštích čtyřech letech ve specifické situaci dlouhodobého podfinancování humanitních oborů, se kterým se nám dlouhodobě nedaří strukturálně vyrovnat. A naše situace se spíš zhoršuje, než zlepšuje. A zároveň se všichni na vysokých školách potýkáme s dopadem covidové pandemie i se změnou principu, jak realizujeme výuku,“ vysvětluje.

Na fakultě jsou aktivní studentské spolky. V minulosti se objevily zprávy o skupině historiků, která údajně protlačovala revizionistické vidění dějin.

„Já nepopírám, že tento postoj, postupy, názory se na fakultě vyskytují. Že nějakým způsobem vstupují do veřejného prostoru, ale nejde na ně redukovat celá fakulta. Pokud to proběhlo kolem historických kauz – tak s tím se musíme vyrovnávat tlačením naší vize jako celé fakulty do budoucna. Ta je jiná,“ potvrzuje Eva Lehečková s tím, že progresivistické větve uvažování o společnosti jsou podrobovány přísnému vědeckému dialogu.

Celý rozhovor pořadu Osobnost Plus najdete v audiozáznamu, ptala se Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související