Revitalizovaná historie

3. listopad 2010
Třetí dimenze

Dobře provedená revitalizace historického centra městu pomůže. V opačném případě mohou vzniknout nenapravitelné škody...

Město je unikátní fenomén, který vytvořila lidská civilizace. Dlouhá staletí se města vyvíjela ve svých středověkých hradbách. Až masivní nástup výroby a ekonomiky v moderní době způsobil, že původní rozměr města přestal stačit novým nárokům a město se „vylilo“ ze svých hranic. To, co zůstalo uvnitř, začalo být označováno za historické centrum města. Revitalizacím historických center se v repríze věnuje dnešní Třetí dimenze.

Logo

Proč historická centra měst postupně ztrácela některé své funkce? Proč se jiné funkce do center měst neúměrně koncentrovaly? Co znamená pojem revitalizace městského centra? Jaké nejlepší cesty vedou k přirozené obnově historických center měst?

Na otázky Radka Šofra odpovídali prof. Ing. arch. Karel Kibic, DrSc. z Ústavu památkové péče a renovací Fakulty architektury ČVUT a Libor Dušek, Ph.D. z Národohospodářského ústavu AV ČR.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 1. listopadu do 5. listopadu:

Pondělí: doma a v cizině
Úterý: kult smrti a těla
Středa: revitalizovaná historie
Čtvrtek: studenti na výsluní
Pátek: digitální archeologie

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.