Remek byl u Putina v Kremlu šťastný jako školák na exkurzi. Jinak byl nevýrazný, hodnotí analytik

22. srpen 2017

Vladimír Remek předčasně opouští post českého velvyslance v Rusku, podle informací týdeníku Respekt z osobních důvodů. Na klíčovém postu působil čtyři roky a v Moskvě měl původně zůstat až do příštího roku. Jak bývalý kosmonaut bez diplomatických zkušeností zvládl ostře sledovanou misi? „Jeho nejvýraznějším momentem bylo předávání pověřovacích listin v Kremlu. Bylo na něm až příliš vidět, jak je šťastný, že si může podat ruku s Vladimirem Putinem,“ myslí si analytik Vladimír Votápek.

Na rozdíl od bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody za úspěch nepovažuje, že se Remkovi podařilo dojednat návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Moskvě, která je plánována na listopad. Z hlediska české diplomacie to podle Votápka není šťastný krok.


Remek to v Moskvě neměl snadné, jeho působení nemusíme hodnotit v nijak dramaticky záporných, ale bohužel ani kladných tónech.Vladimír Votápek

„Nepatřil mezi ty silné diplomaty, kteří dokážou své partnery přesvědčovat o pravdě, kterou tam zastávají, nebo jsou schopni komentovat vnitropolitický vývoj. To sice není prioritní úkol velvyslance, přesto by ale měl být výraznou osobností. A tou pan Remek nebyl,“ dodává bývalý generální konzul v Petrohradu.

Neviditelný velvyslanec

Vladimír Remek se v médiích objevoval jen zřídka, příliš nekomentoval ruskou anexi Krymu, podporu separatistů na východní Ukrajině ani zapojení Ruska do války v Sýrii. Podle Cyrila Svobody je to ale správně a nic takového se od velvyslance ani neočekává.


Co můžete dělat za velkou diplomacii, když je Rusko pod sankcemi Evropské unie i Spojených států? Remek tam působil ve velmi komplikované době a nechtěl bych vynášet přísné soudy nad tím, co dokázal.Cyril Svoboda

„Velvyslanec není politik. Zastupuje hlavu státu a jeho úkolem je komunikovat s hlavou státu nebo institucemi přijímací země, podporovat dobré vztahy a hájit zájmy. Je nevkusné – a odhlédněme od Ruska – doma negativně hodnotit zemi, ve které jako velvyslanec působím,“ zdůrazňuje Svoboda s poukazem na bývalého amerického velvyslance v Česku.

Votápek připouští, že velvyslanec není v zemi od toho, aby místním politikům vysvětloval, co dělají špatně. „Měl by se ale scházet s širokou veřejností, diskutovat a získávat informace. Nemám dojem, že by v tomto pan Remek nějak zvlášť uspěl,“ podotýká.

autor: bid
Spustit audio