Rakovina je tak stará jako mnohobuněčný život

25. červen 2014

Může být někdy rakovina definitivně poražena? Podle nové studie sladkovodních žahavců nezmarů pravděpodobně nikoli.

Neradostné předpovědi nahrává skutečnost, že rakovina je zřejmě stejně stará jako mnohobuněční živočichové. To, co zatím naznačovaly teoretické studie, se nyní potvrdilo. Vědci z univerzity v Kielu prokázali, že nádory může trpět i tak primitivní mnohobuněčný živočich, jakým je sladkovodní žahavec nezmar (Hydra). Vedoucí týmu, profesor Thomas Bosch, se už mnoho let věnuje výzkumu kmenových buněk a regulaci růstu tkáně nezmarů. U dvou druhů nyní objevil jedince postižené nádory. Dokazují, že rakovina existuje i u vývojově nesmírně starých živočichů a že jím docela dobře mohli trpět vůbec první mnohobuněční, jací na Zemi vznikli.

Vědcům se také podařilo vysledovat, kde v nezmarovi nádorové bujení začíná. Původcem "zla" jsou kmenové buňky, naprogramované tak, aby z nich vznikly samičí pohlavní buňky. Ve velkém se kumulují a mechanismus programované buněčné smrti, který by tomu měl zabraňovat, na ně neplatí. Výsledné nádory podle vědců připomínají nádory vaječníků, kterými trpí i lidé.

Mikroskopický pohled na rakovinné buňky u nezmara

Rakovinu evolučně daleko pokročilejších mnohobuněčných připomíná i to, že nezmaři postižení rakovinou mají výrazně menší životaschopnost než zdraví jedinci. Také genová exprese v buňkách nádorů je pozměněna způsobem, který známe u nádorů obratlovců.
Další experimenty pak také prokázaly, že nádorové buňky nezmarů jsou invazivní. To znamená, že pokud je přeneseme do zdravého jedince, uchytí se v něm a vyvolají růst nádoru. Všechny získané výsledky studie nasvědčují tomu, že spontánní vznik nádorů má evolučně velmi hluboké kořeny. Rakovina je zřejmě odvěkým souputníkem linie mnohobuněčných živočichů - a o to těžší bude ji vymýtit.

Zdroj: Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, Nature Communications

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio